Nieuws
452508
Nieuws

Kia kijkt te nadrukkelijk naar Volvo XC90

DETROIT - Kia blijkt een oogje te hebben op de Volvo XC90. De nieuwe Telluride Concept lijkt namelijk wel héél veel op de Zweedse SUV.

De hoekige grille, het blokkendoosachtige ontwerp en de vlakke achterzijde zijn allemaal designkenmerken waar de nieuwe Volvo XC90 ook over beschikt. De ontwerpers van Kia’s Design Center America, kortweg KDCA, zagen die XC90-eigenschappen ook wel zitten en tekenden deze fonkelnieuwe SUV, met als nadelig effect dat er veel Volvo-design is Kia's SUV zit.

Ruimte voor groter model

Volgens de Zuid-Koreaanse autobouwer is er ruimte voor een SUV boven de Sorento. De Telluride geeft van zo’n grotere en meer premium SUV een voorproefje. Volgens de Nederlandse woordvoerster is het model in eerste instantie niet voor Europa bedoeld. Het is vooral een auto voor de Amerikaanse markt. Kia heeft het studiemodel gebouwd op een verlengd Sorento-platform. De wielbasis nam in totaal met 30,2 centimeter toe naar liefst 308 centimeter. Ten opzichte van de huidige Sorento is de Telluride 11,2 centimeter hoger, 11,9 centimeter breder en 24 centimeter langer.

Zevenzitter

De productieversie van de Telluride gaat drie zitrijen krijgen met in totaal zeven zitplaatsen. Het studiemodel beschikt nog over vier zitplaatsen. Leuk detail: iedere zetel in het conceptmodel beschikt over een systeem dat de gezondheidstoestand van de persoon kan meten aan de hand van onder meer de hartslag en de bloeddruk.

Benzine + elektro

Ten opzichte van de Sorento is de Telluride langer, breder en hoger. “De Telluride toont hoe een flinke forse zevenzits SUV van Kia er in de toekomst uit kan zien”, aldus Tom Kearns, hoofdontwerper van KDCA. De achterste suicide deuren zullen het productiestadium niet halen, maar in het algemeen oogt de in Dark Pyrite Green gespoten Telluride redelijk productierijp. Ook de krachtbron met vierwielaandrijving is klaar voor productie. Kia installeert een 3,5 liter V6 GDI benzinemotor gekoppeld aan een elektromotor. De V6 levert 270 pk en de elektromotor 130 pk. Samen is dat goed voor 400 pk. Toeval of niet, maar dat is vrijwel net zoveel als de Volvo XC90 T8 Twin Engine (407 pk) die overigens ook over een benzine- en elektromotor beschikt.

Vind jij de Kia Telluride op de Volvo XC90 lijken? Zoek de verschillen op Autovisie.nl.