Nieuws/Buitenland
452519
Buitenland

Tientallen doden bij bomaanslagen in Irak

MUQDADIYA - Bij vier aanslagen in Irak zijn maandag in totaal minstens 51 mensen om het leven gekomen. Bij een dubbele bomaanslag in de Iraakse stad Muqdadiya op tachtig kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad werden zeker 23 mensen gedood en 51 anderen raakten gewond. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een casino, waarna even later een autobom afging toen hulpverleners en burgers zich buiten hadden verzameld. De aanslag is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

In Bagdad kwamen zeker 18 mensen om en raakten 40 anderen gewond toen vier terroristen een winkelcentrum aanvielen. Daarbij lieten ze onder meer een autobom ontploffen. Ook die aanslag is opgeëist door IS.

Dat geldt ook voor de aanslag in Baquba op 65 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad. Daar werden drie mensen gedood en raakten acht anderen gewond toen een autobom ontplofte bij een restaurant. In een buitenwijk van Bagdad kwamen nog eens zeven mensen om en raakten vijftien mensen gewond toen een zelfmoordterrorist zichzelf in een auto opblies in een winkelstraat, maar die aanslag is nog niet opgeëist.

Soennitische strijders van Islamitische Staat heersen in grote delen van het noorden en westen van het land en plegen regelmatig aanslagen op sjiieten in de hoofdstad en andere delen van het land.