Nieuws/Binnenland
452523
Binnenland

Grimmige sfeer bij azc-bijeenkomst Overvecht

Utrecht - De informatiebijeenkomst over de komst van een vluchtelingenopvang in de Utrechtse probleemwijk Overvecht is grimmig verlopen, maar niet geëscaleerd.

Bij de informatieavond in een wijktheater waren alleen direct omwonenden welkom. Buiten stonden nog eens ruim honderd tegenstanders. De politie moest even in actie komen toen een groepje van twaalf activisten brulden dat vluchtelingen welkom zijn. Na een korte confrontatie wisten agenten de twee groepen uit elkaar te houden. Er werd ook zwaar vuurwerk gegooid. Later was er even rumoer na de arrestatie van een jongeman die het nodig vond om een agent te beledigen.

Binnen was de sfeer eveneens gespannen. “Moordenaar! Je bent verantwoordelijk voor de vrouwen die verkracht worden!”, foeterde een bewoner tegen GroenLinks-wethouder Diepeveen.

Pastoor Koos Smits begrijpt de onrust: “Ik ben voor opvang. Mensen vluchten uit een oorlog, maar in deze wijk leven mensen zelf op de rand van de samenleving. Wellicht is dit daarom niet de juiste locatie.”

Problemen vergroten

Sam is 17 jaar geleden zelf vanuit Iran naar Nederland gevlucht. “Dit is de slechtste wijk van Nederland en dan gaan ze hier de problemen vergroten”, reageert de 33-jarige inwoner van Overvecht. “Asielzoekers moeten worden opgevangen in een normale wijk.”

Na afloop van de bijeenkomst verliet wethouder Diepeveen met bewaking het wijktheater via de achterdeur. Een auto heeft hem op het centraal station gebracht waar de GroenLinks-bestuurder zijn weg vervolgde naar woonplaats Amsterdam. De ME stond paraat in de buurt, maar hoefde niet in actie te komen. In Overvecht is veel onrust over de komst van een opvangcentrum met plek voor 400 vluchtelingen. Al dagenlang gonsde het van de geruchten dat het wel eens zou kunnen worden als ‘Geldermalsen’.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");