Nieuws/Binnenland
452527082
Binnenland

Stijging aantal positieve tests stokt

Grootste groei Covidpatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

ZEIST - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd.

Vergeleken met één jaar geleden liggen er nu ruim 1000 mensen meer in de ziekenhuizen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 2209 coronapatiënten. Dat zijn er 118 meer dan zondag. Op de intensive cares nam het aantal mensen met corona toe met 12 tot 563. Dat is het hoogste aantal sinds 25 mei.

In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 249 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic’s werden er 48 mensen opgenomen.

Er liggen al een tijdje meer coronapatiënten dan niet-coronapatiënten op de ic’s. De intensive cares behandelen nu 397 ’non-Covid-patiënten’. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld een zwaar ongeluk hebben gehad of behandeld worden vanwege kanker of hartproblemen. In totaal liggen er nu 960 patiënten op deze afdelingen. De totale capaciteit op de ic’s is 1110 bedden.

Het LCPS ziet vooralsnog geen signalen dat de ziekenhuisbezetting met Covidpatiënten op korte termijn gaat afnemen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, sprak onlangs de verwachting uit dat het aantal opgenomen patiënten oploopt tot boven de hoogste piek van afgelopen winter van 2800 mensen.

Vorige maand werd besloten om patiënten te spreiden over het land, om de druk op de ziekenhuizen te verdelen. Maandag zijn 12 mensen verplaatst naar een andere regio. Op de ic’s in Duitsland liggen inmiddels 8 mensen uit ons land. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verplaatst sinds vorige week patiënten naar Duitse ziekenhuizen om de zorg hier te ontlasten.

21.552 nieuwe coronagevallen

Het is de veertiende dag op rij dat er iets meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen.

Dat het aantal positieve tests nauwelijks meer stijgt, wil niet zeggen dat de piek van het aantal besmettingen is bereikt. De GGD’en zitten tegen hun maximale capaciteit aan, de teststraten kunnen niet veel meer mensen testen dan ze nu al doen. Het zou dus kunnen dat meer mensen corona onder de leden hebben, maar dat het niet meer lukt om alle besmettingen te vinden.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 155.967 positieve tests. Dat ligt ongeveer 3 procent hoger dan het totaal over de week ervoor. Dat is het laagste ’groeigetal’ sinds 5 oktober. Vorige week maandag lag het weektotaal bijna 49 procent hoger dan in de week daarvoor.

Gemiddeld zijn in de afgelopen week 22.281 positieve tests per dag gemeld. Dat is iets lager dan het gemiddelde over de zeven dagen tot en met zondag.

Rotterdam telde afgelopen dag 610 positieve tests, Den Haag 541 en Amsterdam 442. Daarna volgen Utrecht (308), Tilburg (279) en Venlo (275).

Aantal sterfgevallen hoogste sinds 25 januari

Het RIVM registreerde de afgelopen dag 33 sterfgevallen van coronapatiënten. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 25 januari. Op maandagen meldt het RIVM doorgaans wat minder sterfgevallen dan later in de week. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag doorgegeven. Het RIVM brengt dit dan naar buiten in de cijfers van de dinsdag.

Onder de overleden patiënten zijn zes inwoners van Tilburg en vier mensen uit Sint-Michielsgestel. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven.

In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 355 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat komt neer op gemiddeld ruim 50 sterfgevallen per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 26 februari, zo’n 9 maanden geleden.