Nieuws/Binnenland
452533
Binnenland

Elias en Bosma willen Tweede Kamer leiden

DEN HAAG - Na VVD-Kamerlid Ton Elias heeft ook PVV’er Martin Bosma vanavond zijn vinger opgestoken voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. De Kamerleden stellen zich kandidaat, nadat VVD’er Van Miltenburg eerder opstapte als Kamervoorzitter.

Bosma maakte zijn kandidatuur vanavond bekend via Twitter. Hij is al bijna zes jaar ondervoorzitter. “Nu tijd voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer der Staten-Generaal”, laat hij weten.

Elias zegt in zijn ‘sollicitatiebrief’ dat hij het ‘echte’ politieke debat meer ruimte wil geven, wat kan door af te zien van ‘beleidskoeterwaals’ en overdadig gebruik van Engelse woorden. Hij roept zijn collega-politici op om voor de beste kandidaat te gaan, en geen politiek besluit te nemen over wie de Kamer moet gaan voorzitten. “Ik vraag u dan ook oprecht te kiezen voor degene die u het geschiktst en het meest onafhankelijk acht en eventuele meer ‘politieke’ overwegingen achterwege te laten.”

Voor VVD’er Elias is het de tweede keer dat hij een poging doet om de voorzittershamer te bemachtigen. In 2012 stelde hij zich ook al kandidaat. Hij verloor het toen net van de inmiddels opgestapte preses Van Miltenburg.

Het is de vraag hoeveel kans Elias maakt, omdat de VVD de afgelopen maanden vaak onder vuur lag. Zo legde Van Miltenburg haar voorzitterschap neer nadat bekend werd dat ze een vertrouwelijke brief met belastende informatie over de Teevendeal door de papierversnipperaar haalde, in plaats van deze door te sturen naar de commissie Oosting, die juist door de Kamer was ingesteld om deze deal met crimineel Cees H. te onderzoeken.

Eerder stelde de huidig waarnemend voorzitter Khadija Arib (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) zich al kandidaat. Tot dinsdagochtend tien uur kunnen Kamerleden zich nog aanmelden. Woensdag gaan de kanshebbers in debat met de Tweede Kamer, waarna alle parlementariërs anoniem hun voorkeur kenbaar mogen maken.