Nieuws
452543
Nieuws

Zelfs kardinaal staat stil bij dood Bowie

LONDEN/GRONINGEN - Het overlijden van het muzikale genie, de kameleon, Ziggy Stardust - ofwel de Britse zanger en acteur David Bowie - is wereldwijd ingeslagen als een bom. Collega-sterren als de Rolling Stones toonden zich ,,diep bedroefd'' over het overlijden van een ,,dierbare vriend''. Er was maandag veel muziek van Bowie te horen op de Nederlandse radio. Sommige stations draaien wat extra nummers, andere gooiden hun hele programmering om.

Eerbetoon kwam er zelfs uit de hoogste kringen van het Vaticaan. Kardinaal Gianfranco Ravasi twitterde zelfs delen van een songtekst van Bowie: ,,Ground Control to Major Tom. Commencing countdown, engines on. Check ignition and may God's love be with you (David Bowie)''. De Italiaan Ravasi is voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Cultuur.

Ground Control to Major Tom Commencing countdown, engines on Check ignition and may God's love be with you (David Bowie)— Gianfranco Ravasi (@CardRavasi) January 11, 2016

De verkoop van de nieuwe cd van Bowie in Nederland - Blackstar, zijn 25e studioalbum - is maandag bijna verdrievoudigd vergeleken met de dag van lancering afgelopen vrijdag. ,,Ook opvallend is dat oudere David Bowie-albums, dvd’s en boeken vaker dan normaal worden aangeschaft. We kunnen ons voorstellen dat mensen hem hiermee willen eren en herinneren'', aldus een zegsvrouw van webwinkel Bol.com.

De rasartiest achter wereldhits als Space Oddity en Golden Years overleed zondag na een strijd van anderhalf jaar tegen kanker. Voor bijna iedereen kwam het totaal onverwacht, Nederlandse muziekdeskundigen, liefhebbers en dj's reageerden verbijsterd. Sommige waarnemers zien achteraf aanwijzingen op Bowies naderende dood, zoals de titel van zijn recente stuk Lazarus of zijn aankondiging om nooit meer op tournee te gaan.

Op sociale media werd niet alleen de muziek van Bowie geroemd, maar ook zijn persoonlijkheid en films. Giel Beelen (3FM) paste zijn programmering meteen aan en draaide maandagochtend alleen Bowie. Anderen reageerden verslagen. Gerard Ekdom: ,,Dus echt. Held, vernieuwer, wereldster, topmuzikant, zanger en nog veel meer. David Bowie overleden. Zwarte dag in de popmuziek!''

Het Groninger Museum wil de tentoonstelling 'David Bowie is' die daar sinds een maand loopt, graag verlengen. Maar of dat ook mogelijk is, daar kon directeur Andreas Bluhm maandag nog niets over zeggen. Er is veel belangstelling voor de popster die zondag overleed. In het museum is tot 11 maart een grote overzichtstentoonstelling over Bowie.