Nieuws/Binnenland
452552
Binnenland

Meer samenwerking tegen terreur

Den Haag - Ruim vijftig landen hebben afgesproken beter te gaan samenwerken met de bestrijding van terorisme. Zo moeten lijsten met daarop terrorismeverdachten gedeeld gaan worden, zodat een mogelijke terrorist in alle samenwerkende landen niet meer bij z’n geld kan.

Nu wordt er nog te versnipperd gewerkt, vindt minister Koenders (Buitenlandse Zaken). Op zijn initiatief kwamen maandag in Den Haag vertegenwoordigers uit tientallen landen bijeen om de koppen bij elkaar te steken over terrorismebestrijding. Volgens de PvdA-bewindsman ging het niet om het verzinnen van nieuwe maatregelen, maar moet er simpelweg beter worden samengewerkt.

Zo spraken de landen bijvoorbeeld af om nauwer te gaan samenwerken met de private sector, zodat terroristen beter op de huid kunnen worden gezeten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ontrafelen van ondoorzichtige transacties met bitcoins.

Ook moeten databases beter aan elkaar worden gekoppeld zodat beter duidelijk wordt of onder asielzoekers mogelijke terrorismeverdachten zitten.