Nieuws/Binnenland
452556
Binnenland

SP-fractievoorzitter vergelijkt Wilders met Hitler

HOOGEVEEN - SP-fractievoorzitter Bianca Behr van Hoogeveen heeft voor ophef gezorgd op Twitter door Geert Wilders en Donald Trump met Adolf Hitler te vergelijken.

Het raadslid plaatste foto’s van de PVV-leider en de Amerikaanse presidentskandidaat naast een foto van Hitler. Als begeleidende tekst stond er ’zoek de verschillen’ bij.

Daarop kwamen er woedende reacties binnen op de tweet. Veel mensen vinden dat Behr zich diep moet schamen. „Deze SP-mevrouw is zeer, zeer ernstig in de war. Mogelijk grondig geschiedenis bijspijkeren”, zegt iemand. Een ander vindt dat ze op moet stappen. „Dit kunt u niet maken.”

Geen spijt

Behr heeft de tweet inmiddels weggehaald, maar niet omdat ze spijt heeft van de boodschap, vertelt ze aan De Telegraaf. ,,Ik heb dat bericht verwijderd, omdat Wilders het duidelijk prettig vindt. Die spint er garen bij. Hij heeft het zelfs geretweet.” Daarnaast kreeg Behr uit haar eigen partij het advies de tekst weg te halen. ,,Dit is geen SP standpunt, maar de mening van Bianca Behr”, zegt ze. ,,Maar omdat ik fractieleider ben, leggen mensen toch die link. Ook dat was een reden om het bericht offline te halen.”

De vergelijking tussen Hitler, Wilders en Trump vindt ze nog altijd terecht. ,,Ik zeg niet dat Wilders een massamoordenaar wordt, zoals Hitler. Maar hij zet wel een complete bevolkingsgroep weg en zet anderen aan negatief naar die groep te kijken. Dat deed Hitler ook. De overeenkomsten zijn er gewoon.”

Behr krijgt inmiddels via Twitter enorme kritiek en wordt naar eigen zeggen ook geïntimideerd. ,,Er zijn mensen die mijn adresgegevens online zetten, daar schrik ik wel van.” Aangifte gaat ze niet doen, tenzij ze echte doodsbedreigingen krijgt.

Ondoordacht

Afdelingsvoorzitter van de SP in Hoogeveen, Ineke Bekkering, noemt de tweet van haar fractieleider een ‘ondoordachte actie’. ,,We betreuren dat dit bericht zo is geplaatst, de vergelijking tussen deze drie mensen is heel ongelukkig. Het was haar persoonlijke tweet en het is absoluut geen SP-standpunt”, benadrukt ze.

Volgens Bekkering heeft Behr haar bericht na een goed gesprek vanochtend en niet onder dwang teruggetrokken. ,,Ze zag zelf ook in dat dit niet handig is.” Excuses zijn volgens de afdelingsvoorzitter niet nodig. ,,Het bericht is weg, ze heeft in emotie gehandeld en is net als iedereen in onze partij bezorgd over hoe Wilders over bepaalde bevolkingsgroepen spreekt. Met het verwijderen van de tweet, is wat ons betreft de kous af.”

Bekkering is geschrokken van de harde reacties die Behr binnenkrijgt via internet. ,,Daar lusten de honden geen brood van.”