Nieuws/Binnenland
452575
Binnenland

’Geen Nederlandse betrokkenheid Keulen’

KEULEN - Er zijn ondanks geruchten hierover geen concrete aanwijzingen voor de betrokkenheid van Nederlanders of vluchtelingen uit Nederland bij de aanrandingen in Duitse steden.

Dat zegt een woordvoerder van de politie in Keulen. ,,Dat is de stand van zaken op dit moment. Onder de opgepakte en gezochte verdachten zitten geen Nederlanders, Maar het onderzoek naar de aanrandingen bevindt zich nog in een pril stadium. We moeten bijvoorbeeld nog 350 uur aan beeldmateriaal van camera's bekijken."

De Nationale Politie (NP) benadrukt dat de Duitse politie geen beroep heeft gedaan op de collega's in Nederland. ,,Niet op het gebied van opsporing vanwege de aanrandingen in de steden, maar ook niet in algemene zin wat betreft adviezen'', zegt Lisette van Bale van de NP.

Onder meer het blad Bild meldt dat politiemensen gezegd zouden hebben dat Noord-Afrikanen uit Duitsland, België, Nederland en Frankrijk op social media hadden opgeroepen om naar Keulen te gaan op 31 december.

De Duitse politie scant sociale media op dit soort oproepen. Dt gebeurt ook in Nederland. De politie beschikt over geavanceerde technische middelen om social media te monitoren op communicatie die gevaarzettend kan zijn. Het mobiliseren van mensen via sociale media gebeurde bijvoorbeeld bij de Project X-rellen in Haren in 2012. Vooral sinds deze rellen houdt de politie social media non-stop in de gaten om tijdig in te kunnen grijpen.