Nieuws/Buitenland
452576
Buitenland

Hulpconvooi bereikt belegerd Madaya in Syrië

MADAYA - Hulptroepen van het Rode Kruis en de Verenigde Naties hebben maandag de Syrische plaatsen Madaya in het westen en al-Foua en Kefraya in het noordwesten bereikt. Madaya is in handen van de rebellen en wordt omsingeld door regeringstroepen, waardoor de 40.000 inwoners van de buitenwereld zijn afgesloten. Al-Foua en Kefraya worden gegijzeld door de rebellen.

Beelden van uitgehongerde inwoners gingen de afgelopen weken de wereld over. Volgens Artsen Zonder Grenzen overleden sinds 1 december 28 mensen vanwege ondervoeding. Mensen eten bladeren en planten om te kunnen overleven. De laatste keer dat hulpgoederen de plaatsen konden bereiken was in oktober.

De levering van voedsel en medicijnen aan de belegerde plaatsen is moeilijk omdat frontlinies tussen strijdende partijen moeten worden doorkruist. Het konvooi van maandag kon de inwoners bereiken na een akkoord tussen de strijdende partijen. Er werd in Madaya 330 ton aan goederen geleverd.

Het gijzelen van complete steden is een beproefde tactiek in de Syrische burgeroorlog die de afgelopen vijf jaar het leven kostte aan een kwart miljoen mensen.