Nieuws/Binnenland
452586
Binnenland

Extra waakzaamheid Overvecht voor info-avond

UTRECHT - Voor de informatiebijeenkomst maandagavond over de komst van een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers in Utrecht-Overvecht zijn de lokale autoriteiten extra alert. Mensen konden alleen binnenkomen als ze wijkbrief over dit onderwerp bij zich hebben en daar komt nu de eis bij dat ze zich kunnen legitimeren, maakte de gemeente maandag bekend.

De gemeente Utrecht, de politie en het Openbaar Ministerie hebben ,,signalen dat mogelijk ook anderen dan direct omwonenden naar de bewonersavond komen''. Zondagavond werd in de omgeving al een aantal spandoeken opgehangen tegen het voornemen. Volgens een woordvoerster van de Utrechtse wethouder Kees Diepeveen zijn er ook geluiden opgepikt op sociale media die hebben geleid tot ,,een verscherpt deurbeleid''.

Over de inzet van politie wilde de gemeente geen nadere mededelingen doen behalve dat die erop gericht is dat de informatie-avond kan doorgaan. ,,Tijdens deze eerste bewonersavond wil de gemeente graag in alle openheid in gesprek met de direct omwonenden en ondernemers; doel is hen te informeren en te horen welke vragen en zorgen zij hebben. Deze vragen en ideeën worden gebruikt om de opvang in de wijk goed te laten verlopen'', staat op de website van de gemeente.

Burgemeester Jan van Zanen en wethouder Kees Diepeveen maakten vrijdag bekend dat Utrecht het aantal opvangplekken voor vluchtelingen in de stad uitbreidt. Er komen twee tijdelijke opvangcentra bij en het gebouw van het Pieter Baan Centrum (PBC) aan de Gansstraat wordt mogelijk in 2019 een asielzoekerscentrum. De tijdelijke noodopvang in Overvecht geldt voor de periode eind juni 2016 tot eind november 2018 en biedt plaats aan vierhonderd asielzoekers, aldus de woordvoerster.