Nieuws
452600
Nieuws

Bowie ook financieel innovatief

Niet alleen muzikaal maar ook financieel wist David Bowie te vernieuwen. De zondag overleden veelzijdige zanger introduceerde in 1997 als eerste zogenoemde 'celebrity bonds'.

Deze ’bonds’ waren obligaties met onder meer muziekrechten als onderpand, waarmee kon worden geïnvesteerd in zijn toekomstige opbrengsten. De topartiest haalde daar destijds zo'n 55 miljoen dollar mee op.

Bowie kon de obligaties uitgeven omdat hij, in tegenstelling tot veel andere artiesten, veel rechten op zijn muziek zelf bezat. Hij gebruikte het geld naar verluidt om rechten op andere muziek, die in handen waren van zijn voormalige manager, op te kopen. Na de uitgifte van de Bowie Bonds volgden onder meer James Brown en de Isley Brothers het voorbeeld van Bowie.

De Bowie-obligaties hadden een gemiddelde looptijd van tien jaar en brachten 7,9 procent rente op. Ze werden opgekocht door het Amerikaanse verzekeringsbedrijf Prudential Insurance, dat daardoor de royalties voor de 25 albums die Bowie voor 1990 maakte opstreek.

In die tijd werd uitgegaan van een miljoen verkochte exemplaren per jaar. Maar in 2004 waardeerde Moody's de status van de obligaties flink af, omdat de muziekverkoop door de verspreiding van illegale kopieën terugliep.