Nieuws/Binnenland
452612
Binnenland

Topambtenaar ministerie V&J treedt terug

DEN HAAG - Pieter Cloo treedt per direct terug als secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid & Justitie. Dat deed Cloo na overleg met Stef Blok die tot de beëdiging van Ard van der Steur tijdelijk minister van Veiligheid & Justitie is.

„De heer Cloo is na het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven tot de conclusie gekomen dat hij met zijn vertrek de nieuwe minister en staatssecretaris de mogelijkheid biedt een nieuwe start te maken”, aldus het ministerie.

Ivo Opstelten en en Fred Teeven vertrokken vorige week, nadat was gebleken dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd had ingelicht. De twee worden opgevolgd door hun partijgenoten Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff.

Veiligheidsminister ad interim Stef Blok liet vrijdag weten dat de taken van Cloo voorlopig wordt waargenomen door Hans van der Vlist, die ook secretaris-generaal is bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van der Vlist was eerder werkzaam bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Tweede Kamer heeft intussen een onderzoek afgedwongen naar de gang van zaken bij de zogenoemde Teevendeal, waarover Opstelten de verkeerde informatie gaf. Kamerleden vinden dat er te veel vragen zijn overgebleven over de omstandigheden waaronder Teeven als officier van justitie in 2000 een deal sloot met een drugsbaron en ook over de informatievoorziening daarover later.

Zo slaagden Opstelten en zijn ambtenaren er een jaar lang niet in bewijs te vinden voor de hoogte van de deal. Pas nadat Nieuwsuur met nieuwe gegevens was gekomen, vond ook Opstelten het 'bonnetje' terug en het bewijs dat er 4,7 miljoen gulden was overgemaakt naar crimineel Cees H.

Volgens Blok heeft het vertrek van de topambtenaar daar niet mee te maken, maar zijn de mannen „écht in goed overleg” tot de conclusie gekomen dat het nu een juist moment was om te gaan. Cloo is een „man met enorme capaciteiten” die in Rijksdienst blijft. Blok zei hij „geen reden heeft“ om aan te nemen dat er meer mensen vertrekken.