Nieuws
452627
Nieuws

Lifestyle

Geen kinderwens betekent onbegrip

Vrouwen zonder kinderwens krijgen te maken met kritiek en misplaatst medelijden. De Amerikaanse Hannah Blum (39) is het zat en schreef een pleidooi waarin ze oproept tot maatschappelijke acceptatie. De crux: bewuste kinderloosheid is niet egoïstisch of zielig!

Hannah Blum heeft een goede baan, maakt zich maatschappelijk nuttig, geniet van haar vrije tijd en omschrijft zichzelf als ‘enorm tevreden met haar leven’. Toch hoort ze regelmatig, zelfs van wildvreemden, dat ze zielig is. De reden? Ze heeft geen kinderen.

Ongemakkelijke stilte

“Zelfs in de rij bij de videotheek krijg ik te maken met ongevraagd medelijden. Onlangs knoopte een man een gesprekje met me aan. We praatten over koetjes en kalfjes en ineens kwam ter sprake dat ik geen kinderen heb. Er viel een ongemakkelijke stilte. De vrouw voor me draaide zich om en vertelde me hoe erg ze dat voor me vond.”

Vrijwillig kinderloos

Te zot voor woorden, want Hannah Blum wíl helemaal geen kinderen. Haar kinderloosheid is een bewuste keuze, schrijft ze op upworthy.com, een Amerikaanse site die belangrijke maatschappelijke thema’s onder de aandacht wil brengen.

Hannah staat bepaald niet alleen in haar keuze: uit Amerikaans bevolkingsonderzoek blijkt dat 47 procent van de Amerikaanse vrouwen tussen de 15 en 44 jaar geen kinderen hebben, het hoogste percentage ooit gemeten in die leeftijdsgroep. Velen van die vrouwen zouden bewust kiezen om geen moeder te worden.

Dat speelt ook in Nederland; volgens het CBS zijn 6 op de 10 vrouwen zonder kinderen vrijwillig kinderloos.

Stigma's

Hannah Blum wil niets liever dan dat de maatschappij accepteert dat er ook vrouwen zijn die bewust kiezen voor een leven zonder kroost. En dan graag zonder alle vooroordelen die daarbij horen. Want Hannah loopt telkens tegen dezelfde punten aan.Wil je weten welke punten? Ga dan naar VROUW.nl