Nieuws
452671
Nieuws

Groningen in ban van Bowie

De stad Groningen staat vanaf de maand december in het teken van David Bowie. Met films waarin Bowie de hoofdrol speelt, covers in de Der Aa-kerk, talkshows, strips en meer krijgen we een goed beeld van de uitzonderlijke carrière deze artiest.

De aftrap van de ’Bowie-periode’ wordt gegeven met de tentoonstelling ’Bowie is’. De expo, het eerste internationale overzicht van Bowie’s carrière, was al te zien in steden als Toronto, Parijs en Melbourne en bezocht door miljoenen mensen. Vanaf 11 december is de tentoonstelling in ons land te zien, in het Groninger Museum. David Bowie wordt gezien als één van de meest baanbrekende en invloedrijke artiesten uit deze tijd. In de tentoonstelling zijn meer dan 300 objecten uit de privéverzameling van de Engelsman te zien, zoals handgeschreven songteksten, originele kostuums, foto’s, ontwerpen van bijvoorbeeld albums en ander zeldzaam materiaal. Voor het eerst in 50 jaar komen al deze voorwerpen bij elkaar. We zien de relatie die Bowie heeft met kunst, muziek, film, design, theater en de hedendaagse cultuur.

 

Bowie-sferen

Maar er is meer. Zo draaien er de komende tijd tien films in het Groninger Forum; de ene keer met Bowie als acteur, dan weer als muzikant of juist inspiratiebron. ’Let’s Bowie’ in de Der Aa-kerk is een talkshow en een concert ineen. ’Ziggy Stardust’ is een van de pseudoniemen waaronder Bowie concerten gaf. In het Stripmuseum is een expo te zien over het karakter Ziggy Stardust. In Nachtcafé Warhol geeft een Bowie-coverband vijf optredens die worden begeleid door een live-orkest en videoprojecties. Ook het Noord Nederland Orkest kan niet om de muzikant ie heen. Tijdens ‘Whats on Bowie’s playlist’ worden compilaties van zijn grootste hits gespeeld.

toerisme.groningen.nl/bowie