Nieuws/Binnenland
452672
Binnenland

KLM wint aircozaak van inspectie

AMSTERDAM - Luchtreizigers moeten in wachtende vliegtuigen voldoende airco hebben om oververhitting en benauwdheid te voorkomen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald in een zaak van KLM tegen de staatssecretaris van Infrastructuur.

KLM heeft de rechtszaak tegen de onder de bewindsvrouw vallende luchtvaartinspectie ILT op alle fronten gewonnen. Dit betekent een behoorlijke dreun voor de toezichthouder, die zijn werk volgens de bestuursrechter niet zorgvuldig heeft gedaan.

De bestuursrechter in Amsterdam vernietigt het ILT-besluit om KLM boetes op te leggen na vermeende overtredingen door het gebruik van de hulpmotor aan de gates op Schiphol. Dat is in principe slechts zeer beperkt toegestaan.

Die is nodig voor het opstarten van de motoren, maar ook voor extra frisse lucht en verkoeling in de cabine als de vaste stroomaansluiting op het platform niet genoeg power geeft, bijvoorbeeld als het vliegtuig met passagiers in de hete zon stilstaat.

Volgens de rechter heeft de inspectie niet hard kunnen maken dat KLM geen rechtvaardige reden had om de hulpmotor aan te zetten. Ook KLM staat pal voor het terugdringen van schadelijke milieueffecten, maar wil inzittenden wel veiligheid en comfort bieden. Als passagiers gaan flauwvallen, moet de gezagvoerder wel ingrijpen, ongeacht de regels.

ILT liet gisteravond weten de uitspraak van de rechtbank te bestuderen. Tot medio februari kan de staatssecretaris beroep aantekenen bij de Raad van State. Mogelijk moeten de methoden van de inspectie nu worden aangepast.

Het ministerie van I&M moet volgens de landsadvocaat de wet handhaven. ,,Die staat voor verbetering van luchtkwaliteit om meer starts en landingen op Schiphol te compenseren. Maatschappijen moeten zich houden aan vermindering van uitstoot door motoren.”