Nieuws/Binnenland
452709
Binnenland

Buitenaards tuig opblazen

Preview: XCOM 2

Dacht je net in de eerste XCOM de buitenaardse dreiging te hebben verslagen, blijkt in deel twee dat je maar het puntje van de ijsberg hebt gezien. De rest van de ijsberg was dan ook behoorlijk pissig en in no-time waren de buitenaardse wezens de baas over ons arme aardlingen.

Maar gelukkig kunnen we terugvechten. XCOM 2 draait dan ook helemaal om een guerrillaoorlog die de overgebleven menselijke strijders vechten tegen de aliens. Dat heeft een aantal gevolgen voor hoe XCOM 2 speelt ten opzichte van het eerste deel.

Nog steeds is het spel opgedeeld in twee delen: het macro-strategische deel waarin je niet alleen bepaalt waar je de volgende slag slaat, maar ook waar je nieuwe strijders rekruteert en onderzoek doet naar nieuwe wapens en andere gadgets. Daarnaast heb je de gevechtsfase, waarin je jouw eenheden in een gevecht tegen de aliens naar de overwinning moet leiden.

Nieuw is echter dat niet alleen jij een doel hebt – het bevrijden van de mensheid – maar dat de aliens zelf ook ergens naar toe werken. Vroeg in het spel heb je nog geen idee van wat dat is, maar uiteraard betekent het niet veel goeds voor de overgebleven mensen! Je moet dan ook continu aanvallen uitvoeren op strategisch belangrijke installaties en plekken om de vooruitgang van de buitenaardsen tegen te gaan.

Tijdens de gevechten zelf is er ook het een en ander nieuw. Zo begin je nu standaard verscholen en kun je zelf bepalen wanneer je de strijd laat losbarsten. In het eerste deel begonnen de aliens juist standaard in dekking, waardoor je ze nooit kon verrassen. Het maakte dus niet uit hoe voorzichtig je was, de vijand wist je altijd te vinden. Dankzij het feit dat je nu juist in de huid van de rebellen kruipt, kun je hinderlagen plannen en eerst eens het slagveld verkennen voor je jouw eerste schot afvuurt.

Een ding dat wel gelijk is gebleven is de moeilijkheidsgraad. Deze staat standaard nog altijd op standje ‘pittig’. En verlies je een soldaat in het veld, dan komt deze ook nooit meer terug en moet je een nieuwe rekruut inzetten.

Helaas voor mensen die thuis geen game-pc hebben, komt het spel alleen voor dit platform uit. Waar deel één nog op spelcomputers en later zelfs de iPad uitkwam, zullen de fans toch echt achter de muis en het toetsenbord moeten kruipen als ze direct van deel twee willen genieten.

XCOM 2 is vanaf 5 februari verkrijgbaar.