Nieuws/Binnenland
452718
Binnenland

Ruim 100.000 mensen tekenen petitie die vandaag wordt aangeboden

’Gratis water in horeca’

Een opvallend onderwerp op de Horecava dit jaar is gratis kraanwater. Waarom krijgen we in Nederland niet gewoon, zoals in zo ongeveer elk land ter wereld, een karafje op tafel als we een restaurant bezoeken?

Het is al jaren een grote ergernis: voor veel geld uit eten gaan en vervolgens op de rekening 7 euro zien staan voor twee kannetjes kraanwater. Driekwart van de horecabezoekers krijgt zelfs helemaal geen kraanwater als ze daarom vragen, zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo. Het enige alternatief is dan water uit een hippe doch peperdure bron. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn, vinden ruim 103.000 Nederlanders.

Zij hebben een petitie getekend die vandaag, op de eerste dag van de jaarlijkse horecabeurs Horecava, wordt aangeboden aan Martijn Naberman. Hij is directeur van de Hogere Hotelschool Tio van Amsterdam en wordt gezien als vertegenwoordiger van de horecatoekomst.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet voorlopig nog geen wet komen die het aanbieden van kraanwater verplicht. „Wij vinden dat elke ondernemer zelf moet bepalen of het past in het concept dat hij aanbiedt. Dat moet je niet in regelgeving vastleggen”, reageert zegsman Joris Prinssen.

Hij kan zich goed voorstellen dat er een vergoeding wordt gevraagd voor het aanbieden van kraanwater. „Er worden tenslotte verschillende kosten voor gemaakt.” De ober moet het brengen, de afwasmachine moet draaien, het citroentje kost geld. Daar denkt de consument dus anders over.

Lees meer in De Telegraaf.