Nieuws/Binnenland
452725
Binnenland

Winterweer op komst

AMSTERDAM - De winter opent deze week de aanval op ons land. Dat gebeurt op klassieke wijze met eerst kans op sneeuwbuien of langduriger sneeuwval. Later gaat het vriezen. Behalve sneeuw kan dat al snel tot matige vorst leiden. Volgende week zou bij doorzettende vorst voor het eerst op ondergelopen weilanden of sloten in het binnenland kunnen worden geschaatst.

Het koude weer wordt vanaf donderdag boven Nederland verwacht. Eerst moeten we afrekenen met een depressie op de Noordzee die via de Wadden verdwijnt. Later deze week komen er sneeuwbuien en mogelijk brengt een storing die zuidelijk van ons land langs trekt langduriger sneeuwval. De temperaturen vallen eerst terug naar waarden net boven het vriespunt.

Vanaf het weekeinde wordt het droger en kouder. Hogedruk breidt zich uit, de stroming wordt noordoostelijk en het gaat onder heldere condities vriezen. Daarbij kan het begin volgende week lokaal zelfs matig tot streng vriezen. In dat geval is de vorming van natuurijs een kwestie van tijd. Ook komt de organisatie van een eerste marathon op natuurijs dan snel dichterbij.

Hoe lang de vorst gaat duren is echter nog onzeker, al groeien de kansen op een wat langere periode.