Nieuws/Buitenland
452738
Buitenland

Bende mensensmokkelaars ontmanteld

BRUSSEL - De Belgische politie heeft een criminele organisatie opgerold die maanden op rij tot twintig mensen per nacht het Engelse kanaal over smokkelde. Niet eerder is volgens Belgische media zo'n grote bende mensensmokkelaars ontmanteld in België.

In totaal zouden vorig jaar zo'n drieduizend illegalen gebruik hebben gemaakt van de diensten van de Koerdische bende. Zij betaalden tweeduizend euro per persoon om naar Groot-Brittannië te worden gesmokkeld. Dat gebeurde in de laadruimtes van vrachtwagens.

De Oost-Vlaamse justitie spreekt in de krant over levensgevaarlijke toestanden. ,,Vaak werden de illegalen verstopt tijdens koeltransporten'', zei een parketwoordvoerster tegen Het Nieuwsblad. Dankzij een intensieve samenwerking met de Britse recherche konden vrijdag twee vermeende leiders van de organisatie worden aangehouden in Engeland.

Alle bendeleden die in België actief waren, zouden vorig jaar al in de boeien zijn geslagen. De Belgische autoriteiten zijn van plan ook om de uitlevering van de bendeleiders te vragen. Het zou gaan om twee Irakezen.