Nieuws/Binnenland
453119803
Binnenland

Erasmus MC ontwikkelt nieuwe test op basis van T-cellen

ROTTERDAM - Onderzoekers van het Erasmus MC en Innatoss Laboratories gaan een nieuwe, zeer gevoelige test ontwikkelen waarmee kan worden vastgesteld of iemand geïnfecteerd is geweest met het coronavirus. Ze willen de blootstelling aan SARS-CoV-2 ontdekken aan de hand van bepaalde cellen. De bestaande testen sporen antistoffen in het bloed op.

De wetenschappers willen uitvinden of een besmetting ook te herleiden is uit de T-cellen, die ziekteverwekkers opruimen en ook maken dat het lichaam zich de besmetting „herinnert.” De cellen zouden volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken een grote rol spelen bij de afweer.

De nieuwe test kan van pas komen bij mensen die een milde infectie hebben gehad: „Mensen die een milde infectie hebben gehad, hebben soms niet genoeg antistoffen om te meten. Er zijn aanwijzingen dat bij die personen wel T-cellen meetbaar zijn’”, aldus viroloog Rory de Vries van het Erasmus MC.

Mogelijk kan dan ook worden uitgezocht of iemand beschermd is. Behalve een eventuele T-celtest voor het coronavirus levert dit onderzoek ook nieuwe kennis op over de rol van T-cellen bij de afweerreactie. Dat kan van groot belang zijn voor het begrijpen van de immuunreactie na vaccinatie, meldt het Erasmus. „We weten bijvoorbeeld nog niet hoe lang de vaccins bescherming geven”, zegt De Vries.

Het onderzoek gaat circa twee jaar duren.