Nieuws/Binnenland
453194
Binnenland

Pedofiel actief als sinterklaas

Den Helder - Een 58-jarige veroordeelde pedofiel uit Den Helder is jarenlang actief geweest als hulpsinterklaas op kinderfeestjes. De zedendelinquent werd pas afgelopen december ontmaskerd, maar mocht van zijn opdrachtgever op pakjesavond nog gewoon aan het werk.

De man acteerde zeker vijf jaar lang als goedheiligman, schrijft het Noordhollands Dagblad. De laatste twee jaar onder de vleugels van de Helderse Stichting Hoofdkwartier Sint en Kerstman (HSK). Daar werden ze op 4 december gewaarschuwd voor hun sint. Een vrouw die als vrijwilliger als zwarte piet werkt had hem herkend als de man die in 2005 is veroordeeld wegens ontucht met drie kinderen, onder wie zijn eigen zoontje.

Het bestuur van HSK zag niet direct reden tot actie. De pedofiel had toen al onder meer een school bezocht als sinterklaas, maar de HSK liet hem tijdens sinterklaasavond gewoon zijn gang gaan. Pas na tussenkomst van het Helderse Sint Nicolaas Genootschap werd op 10 december de samenwerking beëindigd.

Voor zover bekend heeft de pedofiel geen nieuwe slachtoffers gemaakt, maar het landelijke Sint Nicolaas Genootschap is zich rot geschrokken van de zaak. De kwestie staat hoog op de agenda van de jaarvergadering eind deze maand.