Nieuws/Buitenland
453298
Buitenland

Messentrekker was van IS

Amsterdam - Parijs is naar het zich laat aanzien aan een nieuwe terreuraanslag ontsnapt. De man die rond het middaguur zwaaiend met een mes een politiebureau probeerde binnen te komen en door agenten werd doodgeschoten, had zeer waarschijnlijk banden met Islamitische Staat, of was ten minste door het terreurleger geïnspireerd.

De openbaar aanklager van de Franse hoofdstad heeft bekendgemaakt dat de man een mobiele telefoon en een vel papier bij zich had met daarop de beruchte zwarte IS-vlag en een claim van de aanslag. Volgens Le Parisien is de gedode man rond de twintig jaar uit. De krant citeert een getuige: „Hij zag er niet gevaarlijk uit, discussieerde met een paar agenten. Ik zag geen wapen, dat de agenten op hem schoten kwam voor mij onverwacht.” Andere getuigen hebben verklaard dat de aanslagpleger voor hij werd uitgeschakeld ’Allah is groot’ schreeuwde.

De metrolijnen en de doorgaande wegen rond de rue de la Goutte d’Or, waar de schietpartij plaatsvond, zijn korte tijd afgesloten geweest, maar inmiddels weer open. „We doen er alles aan om de motieven van deze man te achterhalen”, aldus minister Cazeneuve (Binnenlandse Zaken).