Nieuws/Binnenland
453398693
Binnenland

Vrouw (50) haalde Braziliaanse vrouwen naar Nederland om voor gehandicapte dochter te zorgen

Oegstgeest - Een vijftigjarige vrouw is woensdagochtend in Oegstgeest aangehouden op verdenking van mensensmokkel en zorgfraude. Zij haalde Braziliaanse vrouwen naar Nederland om voor haar gehandicapte dochter te zorgen. De dames hadden geen werkvergunning en werden vermoedelijk onderbetaald.

Volgens de Recherche Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de verdachte in ieder geval vanaf 2018 diverse Braziliaanse vrouwen wederrechtelijk laten verblijven en illegaal tewerkgesteld in Nederland. Twee Braziliaanse dames hebben onafhankelijk van elkaar aangifte gedaan tegen verdachte.

Dochter

Betrokkenen moesten bij de verdachte thuis in Oegstgeest de zorg verlenen voor haar gehandicapte dochter. Daarnaast moesten zij ook huishoudelijke werkzaamheden verrichten in het huis van de verdachte en schoonmaakwerkzaamheden bij kennissen van de verdachte. Mochten deze kennissen op de hoogte zijn geweest van de illegale status van de Braziliaanse dames, dan maken zij zich ook schuldig aan een strafbaar feit.

Katvanger

De Braziliaans dames werden vermoedelijk betaald uit PGB gelden (persoonsgebonden budget) die waren toegewezen aan de dochter van verdachte om haar zorg te bekostigen. Het vermoeden bestaat dat verdachte een katvanger heeft ingeschakeld om als zorgaanbieder te figureren. De verdachte heeft vermoedelijk valse facturen op naam van het zorgbedrijf van de katvanger ingediend bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om gelden te declareren vanuit het PGB voor de zorgverlening aan haar dochter. De katvanger stond enkel op papier als de zorgverlener geregistreerd, maar de feitelijke zorg werd verleend door de Braziliaanse dames.

De Braziliaanse dames ontvingen veel minder geld dan waar zij recht op hadden gezien de uitgekeerde PGB-gelden door de SVB. De katvanger kreeg hiervan een bescheiden beloning en de rest heeft de verdachte zelf gehouden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo