453535
Binnenland

Strijd om borg crimineel

Justitie en advocaten zetten steeds vaker sommen geld in om een verdachte in afwachting van zijn proces vast te houden of vrij te laten. Gisteren vroeg een officier een record-borgsom van een half miljoen euro in een drugszaak.

Het leken even Amerikaanse toestanden in de Rotterdamse rechtbank. In de Verenigde Staten is het schorsen van de voorlopige hechtenis van een verdachte onder voorwaarde van het betalen van een ’bail’ of borgsom, namelijk aan de orde van de dag.

Bij drie verdachten in een grote drugszaak deden officier van justitie en verdediging in de Rotterdamse rechtbank een soort handjeklap over de hoogte van de borg. Marco E. uit Schiedam is voor het OM 500.000 euro waard. Alleen bij het neerleggen van die borgsom zou justitie de gedetineerde drugsverdachte in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn proces vrijlaten.

Rob Zilver, de advocaat van E. ’bood’ aanvankelijk 50.000 euro en verlaagde de inzet toen naar 25.000. Dat bleek niet genoeg. De rechter besloot dat E. blijft zitten. „De inzet van een borgsom door advocaten en het OM is iets van de laatste tijd. Het wordt nu veel vaker toegepast. Een half miljoen is heel hoog”, zegt persofficier Ernst Pols van het parket Rotterdam.

De hoogte van de borg kent geen maximum. Er moet, zo zegt Pols, een ’stimulerende werking’ van uitgaan voor de verdachte om zich te houden aan de voorwaarden die zijn gesteld aan de voorlopige schorsing van zijn hechtenis. „Een beetje drugscrimineel tikt 10.000 euro zo af in een cafeetje.”

Bij Marco E. vond het OM een half miljoen stimulerend genoeg. De officier liet in de rechtszaal fragmenten van getapte gesprekken horen waarin E. praatte over zo’n som geld. Dat bedrag zou weer binnen zijn gehaald. Volgens het OM met de import van cocaïne.