Nieuws/Buitenland
45358
Buitenland

Alweer een valse oude meester

Parmigianino, Saint Jerome

Parmigianino, Saint Jerome

NEW YORK - Een zogenaamd 16e-eeuws Italiaans schilderij dat enkele jaren geleden bij Sotheby's in New York werd verkocht, blijkt nep te zijn. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het schilderij pigmenten bevat die pas in de 20e eeuw zijn uitgevonden, aldus de New York Times en andere Amerikaane media.

Parmigianino, Saint Jerome

Parmigianino, Saint Jerome

Het gaat om een schilderij van een heilige waarvan men aannam dat het van of uit de directe omgeving van de Italiaanse kunstenaar Parmigianino (1503-1540) kwam en dat werd verkocht voor 842.500 dollar. Sotheby's kreeg later nadere infomatie over het schilderij en begon te twijfelen. Het vroeg het werk terug voor nader onderzoek. Sotheby's geeft het geld terug aan de koper en hoopt een en ander te verhalen op de inbrenger van destijds.

Een portret van een man dat door Sotheby’s in Groot-Brittannië als een werk van Frans Hals is verkocht, bleek eind vorig jaar ook al een vervalsing. Het bleek ook te jong materiaal te bevatten. En daarvoor werd ontdekt dat een Lucas Cranach mogelijk ook niet van de hand van deze meester was.