Nieuws/Binnenland
453647311
Binnenland

Werkgever mag reiskosten onbelast blijven vergoeden

Den Haag - Werkgevers kunnen in elk geval nog tot 1 juli onbelast reiskostenvergoeding blijven overmaken naar hun werknemers, ook als deze vanwege het thuiswerken helemaal niet naar hun werk reizen. Demissionair staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) verlengt de vrijstelling daarvoor.

Het kabinet stelde die bij het begin van de coronacrisis in omdat veel mensen vanwege de coronacrisis niet meer naar hun werk reizen, maar nog wel doorlopende reiskosten hebben: bijvoorbeeld voor een ov-abonnement of een lease-auto.

Onder normale omstandigheden is het niet toegestaan om een onbelaste vergoeding te geven als er helemaal geen reiskosten worden gemaakt. Het zou dan namelijk een manier kunnen zijn om mensen onbelast loon te betalen.

Maar vanwege de uitzonderlijke situatie die de coronacrisis met zich meebrengt, heeft Vijlbrief een uitzondering gemaakt. Die liep nog tot 1 april, maar wordt nu verlengd tot 1 juli, schrijft hij aan de Kamer. De uitzondering geldt wel alleen voor mensen die al voor 13 maart 2020 een reiskostenvergoeding kregen.

Vijlbrief schrijft ook dat hij uitzoekt of er in de toekomst een onbelaste vergoeding voor thuiswerkkosten kan komen. Daarmee zou het kabinet kunnen inspelen op een toekomst waarin mensen vaker thuiswerken.