Nieuws
453692
Nieuws

Seksuologe Bianca Moorst over preutsheid bij pubers

'Nederlandse jongeren preutser? Welnee!'

GEEN - Stonden veel pubers jaren geleden nog in hun nakie onder de douche, tegenwoordig hijsen zij zich eerst in een zogenaamde doucheonderbroek voordat ze onder de warme straal stappen, meldt het AD. De reden? Preutse jongeren steken elkaar aan! Maar is dat écht zo? Is preutsheid besmettelijk? VROUW vroeg het NVVS seksuologe Bianca van Moorst.

"Het is echt onzin. Het feit dat jongeren massaal met een onderbroek onder de douche stappen, heeft niets met preutsheid te maken, maar met de puberteit", verklaart van Moorst. "Als de helft van de klas een onderbroek aantrekt, dan doet de andere helft dat ook. Ze zijn aan het puberen, willen graag bij een groep horen en voorál niet buiten de boot vallen."

---Lees ook: mijn kind wil niet over seks praten---

Ineens gaat de badkamerdeur op slot

"Je moet tevens niet vergeten dat ieder kind van nature in een fase terechtkomt waarin hij of zij zich preutser opstelt. Zo kennen veel ouders waarschijnlijk wel het moment waarop de badkamerdeur ineens op slot wordt gedraaid. Dit is volkomen normaal en voor ouders is het vooral belangrijk dat ze de grens, die het kind op dat moment aangeeft, accepteren", legt van Moorst uit.

"In de gymzaal werkt dit precies hetzelfde. Laat kinderen zelf kiezen of ze naakt willen douchen. Als ze niet uit de kleren willen gaan bij de rest van de klas, dan weten ze dit echt wel te omzeilen. Mochten ze thuis wel aan de bel trekken, neem het dan serieus en doe het niet af met een opmerking als: 'stel je niet zo aan!' Ga het gesprek aan en achterhaal waarom jouw zoon of dochter niet naakt wil douchen. Waar komt het vandaan? Schaamt hij of zij zich?"

---Douchen in je ondergoed---

Seksuele ontwikkeling

"Als ouder is het vooral belangrijk dat je open bent naar je kinderen, van het onderwerp seksualiteit geen taboe maakt en ze leert om grenzen te stellen. Zo ontwikkelen kinderen zich op een goede manier en is 'naakt' in hun ogen normaal. Natuurlijk kan het ene kind wel preutser zijn dan het andere kind, maar dit heeft ook te maken met de persoon zelf."

"Bij ouders die kinderen niets vertellen over seksualiteit en waar het onderwerp vermeden wordt, slaat het vaak de verkeerde kant op. Hetzelfde geldt voor kinderen die bijvoorbeeld verplicht in hun nakie over de naturistencamping moeten lopen. Kortom: alles waar té voor staat, is niet goed voor de (seksuele) ontwikkeling van kinderen."

---Ze moeten verplicht douchen---

Wind je niet op

"Pubers zitten in een fase waarin ze op ontdekkingstocht gaan en zichzelf vergelijken met anderen. Hoe groot is die van hem? Zijn mijn borsten niet veel kleiner dan de meisjes in mijn klas? Ben ik wel normaal? Het hoort er allemaal bij. Laat ze hun eigen keuzes maken en wind je als ouder vooral niet op", aldus de seksuologe.