Nieuws
453701
Nieuws

De 10 fabels en feiten over gezichtsverzorging

GEEN - Met het mooie weer zijn we allemaal massaal bezig met zonnebrand, maar hoe belangrijk is eigenlijk het smeren van dag- en nachtcrème? VROUW.nl zet de tien fabels en feitjes over gezichtsverzorging op een rij!

1. Dagcrème werkt net zo goed ’s nachts –en andersom

Fabel: Een dagcrème bevat vaak specifieke bestanddelen die je overdag wel maar ’s nachts niet nodig hebt, zoals een UV-filter. De huid kan zich tijdens het slapen sneller herstellen. Daarom zijn dagcrèmes meer beschermend en nachtcrèmes vooral voedend, herstellend en vochtinbrengend.

2. Een extra dikke laag opsmeren voor de nacht voedt de huid nog meer

Fabel: De huid kan zo’n dikke laag helemaal niet opnemen. Heeft dus geen enkele zin en is zonde voor de portemonnee.

3. Iedere huid vraagt om een andere nachtcrème

Feit: Wanneer je een nachtcrème koopt, is het van belang dat deze bij je huidtype past. Een crème die goed is voor een jonge huid met acne, kan beter niet worden gebruikt op bijvoorbeeld een vochtarme huid. Laat je dus goed adviseren.

---Lees ook: het verschil tussen dag- en nachtcrème---

4. Een luchtvochtigheidsregelaar in huis maakt nachtcrème overbodig

Fabel: In veel moderne huizen is het inderdaad veel te droog, met als gevolg dat de huid uitdroogt. Een apparaat dat de luchtvochtigheid regelt, kan een oplossing zijn. Maar een nachtcrème doet meer dan alleen vocht toedienen. Het heeft ook voedende en herstellende ingrediënten die zo’n regelaar natuurlijk niet heeft.

5. Ieder huidtype verdient een eigen dag- en nachtcrème

Feit: Een twintiger zal meer behoefte hebben aan een vochtverzorgende crème, meer heeft een jonge huid niet nodig. Een rijpere huid heeft wellicht meer behoefte aan een liftende of anti-rimpelwerking. Maar de huid heeft in de winter vaak andere behoeftes dan in de zomer. Laat je dus goed adviseren.

6. Een nachtcrème kunt je ook als oogcrème gebruiken

Fabel: De huid rondom de ogen is heel dun en vraagt om een speciale behandeling, zowel overdag als ’s nachts. Wie gewone nachtcrème rondom de ogen smeert, loopt bijvoorbeeld de kans wakker te worden met dikke ogen. Een nachtcrème is immers extreem voedend, terwijl de huid onder de ogen de voedende ingrediënten snel opneemt.

---BB of CC cream: wat moet je kiezen? Lees het hier!---

7. Het is beter om niets op je gezicht te smeren

Fabel: Niet waar. Als de huid ouder wordt, wordt het zelfherstellende effect steeds minder. Dit komt door de afname van de hoeveelheid collageen in de ouder wordende huid. Door een dag- en nacht-crème te gebruiken, krijgt de huid juist een steuntje in de rug.

8. Het heeft geen zin nacht-crème aan te brengen als de huid niet is schoongemaakt

Feit: Als de huid nog sporen van make-up draagt (en vergeet de vervuilende stofjes in de lucht niet!), kan de nachtcrème niet voldoende intrekken. Sterker nog: de schadelijke stoffen van buitenaf kunnen nog beter hun werk doen omdat ze door de dikke nachtcrème langer blijven zitten.

9. Een serum gebruik je alleen ’s nachts

Fabel: Een serum kunt je zowel ’s nachts als overdag gebruiken, maar ’s nachts profiteert de huid optimaal van de werkzame stoffen. Want het serum heeft dan alle tijd om z’n voedende, regenererende of hydraterende werk te doen.

---Lees ook: dit zegt je huid over je gezondheid---

10. Mannen kunnen rustig een dag- of nachtcrème voor vrouwen gebruiken

Fabel: De mannenhuid is wezenlijk anders dan de vrouwenhuid. Niet alleen in ‘samenstelling’ – de mannenhuid is vaak veel steviger dan die van vrouwen – maar ook in gebruik. De dagelijkse scheerbeurt vraagt immers ook voor specifieke zorg na afloop. Kortom: mannen die van smeren houden, moeten hun eigen potjes kopen!