Nieuws
453729
Nieuws

Psychologe Roos Woltering: roddelen op werk

'Ik ben klaar met het geroddel op werk'

GEEN - Elke maand neemt VROUW psychologe Roos Woltering een thema onder de loep waar veel vrouwen in het dagelijks leven tegenaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan assertiviteit: voor jezelf opkomen en grenzen aangeven. Niet altijd even makkelijk. Maar gelukkig helpt Roos je met quizzen, interviews en adviezen op weg. Deze week: Sabine is het geroddel op haar werk zat. Hoe geeft ze aan dat ze niet meer mee wil roddelen over andere collega’s?    

Beste Roos,

ik heb sinds een jaar een nieuwe baan bij een groot commercieel bedrijf. Ik heb het erg goed naar mijn zin, maar merk dat ik me steeds meer stoor aan het gedrag van een van mijn collega’s. Ze is een vlotte stoere meid, met een behoorlijk grote mond. In het begin keek ik - om eerlijk te zijn -best tegen haar op, maar dat was al snel voorbij toen ik merkte hoe ze met andere collega’s omgaat. We werken nauw samen en drinken geregeld samen een kop koffie. Altijd heeft ze wel wat te roddelen. Ze heeft het vooral gemunt op onze secretaresse, een slimme meid die haar werk naar mijn idee prima doet, maar volgens haar te weinig taken zelfstandig oppakt. Ik roddel nog wel eens een beetje mee, maar ik heb besloten dat ik dit niet meer wil. Mijn vraag: hoe pak ik dit aan? Als ik mijn mond opentrek, ben ik doodsbang dat ik het volgende slachtoffer ben van haar spot…

Groet, Sabine

Beste Sabine,

een lastige situatie, dat kan ik me voorstellen. Je zegt twee dingen: enerzijds geef je heel duidelijk aan dat je geen behoefte meer hebt om mee te roddelen met je collega's, maar ook ben je bang voor wat dit voor jou zal betekenen en laat je het daarom toch gebeuren. Begin eens met het besluit om niet meer mee te roddelen en laat haar dit ook weten. Zo zou je dit kunnen doen: in plaats van mee te gaan in een verhaal, kun je het aanhoren en steun bieden. Dan zeg je: "Ik zie dat je je niet gesteund voelt door haar, heb je dit al bij haar aangegeven? Misschien is het goed dat jullie het daar een keer over hebben?"

Grote kans dat dit niet de reactie is waar ze op zit te wachten. Misschien zegt ze dat ‘dat toch geen zin heeft’ of dat ze het ‘al 1000x aangegeven heeft’. Ook hierop kun je zeggen dat je ziet dat het haar raakt; dat het inderdaad lastig is dat zij het gevoel heeft dat ze er niets aan kan veranderen. Maar zeg dan ook wat jouw gevoel is: dat je haar graag wilt helpen, maar dat je het lastig vindt om zoiets te bespreken als zij er niet bij is.

Je komt er op deze manier ook snel achter of je collega de situatie zelf ook graag wil oplossen of alleen maar uit is op roddelen. In de eerste situatie kun je een luisterend oor bieden en samen naar een oplossing zoeken. In de tweede situatie zal ze niet openstaan voor suggesties. Probeer dan aan te blijven geven dat jij je er onprettig voelt om te praten over anderen als ze er niet bij zijn. Doe dit vanuit jezelf (dus niet: 'Ik vind het vervelend dat je over haar praat') dan is de kans het grootst dat ze zich niet aangevallen voelt. 

Ik wens je veel sterkte toe!

Wij zijn wel benieuwd: hoe gaan jullie om met roddelende collega's op werk?

Lees ook:

Meer weten over Roos Woltering? Check www.rooswoltering.nl.

Een vraag voor mij? Mail me op vrouwoproep@telegraaf.nl o.v.v. 'Vraag voor Roos Woltering'.