Nieuws
453735
Nieuws

Wat Zij Vindt

Niet normaal om twee weken na je bevalling weer superslank te zijn

GEEN - De norm? Geen gram vet, volledig afgetraind en bij voorkeur niet langer dan twee weken na je bevalling weer met gemak in je skinny. We slaan door. Ik zie profielfoto’s (?) van vrijwel naakte veel te dunne lichamen, ik zie Instagram-plaatjes van zie-mij-eens-mager-zijn en dat alles onder het motto ‘gezond’. Maar is het is helemaal niet gezond om zo obsessief met je lijf bezig te zijn. Het is belachelijk!

‘Lieke twee weken na bevalling alweer in vorm’, ‘Yolanthe bang voor zwangerschapskilo’s’, ‘Doutzen weer retestrak in een bikini’: om maar eens wat koppen te noemen die je te pas en vooral te onpas tegenkomt over zwangere dan wel net-bevallen celebraties. De beelden die (niet zelden door de sterren zelf geplaatst) op social media verschijnen, worden aanbeden. Alsof ze de Nobelprijs voor de vrede hebben binnengesleept, buigt en klapt het volk voor het leveren van dé prestatie van de eeuw: slank zijn. En zij die dat strakke lijf niet hebben, kruipen terug in hun schulp. Een jaar na de bevalling nog steeds die vijf kilo extra er niet af…het is een schande. En je vriend noemt je buik dan misschien wel sexy en zacht, maar diep van binnen weet je ook wel dat hij veel en veel liever zo’n spijkerharde sixpack heeft.

Wij vrouwen maken elkaar knettergek en daar moeten we eens mee ophouden. Het is NIET normaal om twee weken na je bevalling alweer in shape te zijn. Ik heb drie kinderen gebaard, ben na alledrie de kinderen weer heel snel op mijn oude gewicht teruggekomen (dus het betreft hier geenszins een tekst uit jaloezie), maar geloof mij, poedelnaakt was het na twee weken ab-so-luut niet retestrak. En iedere andere ‘normale’ moeder zal dat beamen.

Twee weken na je bevalling…. Twee weken na je bevalling heb je de helft van de tijd in bed doorgebracht (want niets fijner dan genieten van je nieuwe baby IN bed) en de andere tijd heb je op de bank gezeten, met diezelfde baby in je armen. Misschien heb je een klein blokje om gedaan, met kinderwagen en hond. Maar meer ook niet. Je hebt zeker niet in de sportschool gehangen. Of sit-ups gedaan terwijl de kraamverzorgster je kind de fles gaf. En als dat wel zo is, verdien je een klap in je gezicht als wake-up call. Je nieuwe gezin verdient je aandacht, niet je buik!

Strak zijn is niet belangrijk. Overgewicht is slecht, absoluut, maar obsessief met size zero bezig zijn is misschien wel net zo slecht.

Ik vraag me altijd af hoe die vrouwen later, als ze oud en verrimpeld zijn en de strijd tegen de zwaartekracht net als een ieder ander keihard verloren hebben, terugkijken op hun leven. ‘Och de tijd dat de kinderen nog klein waren…daar heb ik zo van genoten! Ik stond twee uur per dag in de sportschool en rende ook nog eens vier keer per week zestien rondjes in het Vondelpark!’ En dat ze dan tevreden naar de foto’s van toen kijken. Geen plaatjes van mooie momenten op de kinderboerderij, samen met de kleintjes lekker aan een ijsje mét slagroom, maar selfies, genomen in de spiegel, in bikini met een bijschrift als ‘Kun je geloven dat deze bikini maar 20 euro kostte?’

Het draait allemaal om aandacht. En misschien wel om onzekerheid. Zie mij eens dun zijn en roepen jullie dan alsjeblieft hoe knap dat is?

Absurd.

Geniet nou gewoon eens van de dingen die er echt toe doen. Uiterlijkheden zijn zo oppervlakkig. Retestrak worden kun je ook in je graf. Dan heb je er écht alle tijd voor.

Lees ook:

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!