Nieuws
453751
Nieuws

Gezond eten | Tips

20 supergezonde producten die ook nog eens heel lekker zijn

Zo. Dat Pinksterweekend zit er weer op. Ben je - tijdens het uitbuiken - al plannetjes aan het smeden om 'deze week écht weer wat op de lijn te letten'? Dan helpen deze 20 producten je alvast op weg! Lees (en smul) mee.

Neem je je keer op keer voor om iets gezonder te gaan eten, maar belandt dat voornemen samen met de pakken quinoa, goji bessen en andere gekke superfoods constant in de vuilnisbak? Wees dan wat liever voor jezelf en ga voor de aanpak 'overheerlijk, maar gezond'. Werkt voor ons op de redactie van VROUW altijd. Dít zijn de 20 gezonde producten die wij absoluut niet willen missen in onze keukenkastjes!

1. Olijfolie

Er zijn een heleboel redenen waarom olijfolie gezond is. Zo zitten er alleen onverzadigde vetten in olijfolie die zorgen dat de slechte vetten uit het menselijk lichaam verdwijnen. De stoffen beschermen je tegen hart- en vaatziekten en leverfalen. Olijfolie zit bovendien vol met natuurlijke antioxidanten die rimpels tegengaan. Moeten we nog meer zeggen?

Lees hier alles over de gezonde werking van olijfolie (inclusief recepten)

2. Knoflook

Knoflook bevat allicine. Deze stof is weerstandverhogend en werkt infecties en schimmels tegen. Ook heeft knoflook een bloeddruk- en cholesterolverlagend effect. Ook verlicht knoflook allergieën. Genoeg redenen dus om af en toe een teentje knoflook in je eten te verwerken!

Lees hier alles over de gezonde werking van knoflook (inclusief recepten)

3. Tarwegrassap

Tarwegras zit barstenvol vitaminen: A, C, E, B1, B2, B3, B6 en K. Daarnaast bevat tarwegras zink, selenium, fosfor, kalium, calcium, borium, chloride, chroom, kobalt, koper, jodium, ijzer, magnesium, mangaan, nikkel, natrium en zwavel. Tarwegras zou eht lichaam niet alleen voeden, maar ook herstellen. Tarwegras is zeer effectief in het ontgiften van het bloed, de lever en de dikke darm. Klinkt best gezond, toch?

Lees hier alles over de gezonde werking van tarwegras (inclusief recepten)

4. Zoete aardappel

De zoete aardappel is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Met name vitamine A en C zijn goed vertegenwoordigd in deze aardappel.  Daarnaast bevat dit ondergronds groeiende gewas veel vezels, die zorgen voor een verzadigd gevoel. Tot slot is deze pieper een aanrader voor mensen met diabetes. De zoete aardappel bevat namelijk een stofje dat de bloedsuikerspiegel reguleert en insulinepieken tegengaat.

Lees hier alles over de gezonde werking van zoete aardappel (inclusief recepten)

5. Maca

Maca bevat het verbazingwekkende profiel van aminozuren, vitaminen, mineralen, sterolen, vetzuren en glucosinates, vitaminen B1, B2 en vitamine C. Daarnaast is maca een rijke bron aan proteïnen, namelijk 11 % van de wortel is opgebouwd uit eiwitten. Ook heeft maca de nuttige eigenschappen zoals het leveren van kracht en energie, het verbeteren van het uithoudingsvermogen, het versterken van het libido en de seksuele functies.

Lees hier alles over de gezonde werking van maca (inclusief recepten)

6. Waterkers

Waterkers is een boost voor ons lichaam. Het zorgt voor een goede zuurstoftransport, ondersteunt de inwendige reiniging van ons lichaam, helpt bij de vertering van voedsel, is goed voor natuurlijke afweer en het ondersteunt de bloedcirculatie. Naast ons innerlijke welzijn zijn de groene blaadjes ook goed voor ons uiterlijk. Ze zijn namelijk rijk aan zwavel, wat een gunstige uitwerking heeft op zowel huid en haar als nagels.

Lees hier alles over de gezonde werking van waterkers (inclusief recepten)

7. Amaranth

Amaranth is een Zuid-Amerikaanse plant die door de Azteken op grote schaal werd gekweekt. Zij gebruikten het voor rituele dranken. Tegenwoordig dient het zaad van de plant als glutenvrij alternatief voor graansoorten.

De zaden van de amaranth zijn rijk aan lysine (een eiwit dat ook in soja zit), magnesium, fosfor, kalium, zink en vitamine B en E.

Lees hier alles over de gezonde werking van amaranth (inclusief recepten)

8. Radijs

Radijsjes zijn pittige rakkers. Ze zijn erg lekker, maar ook heel gezond! Zo zitten ze vol vitamine C en B en zijn ze rijk aan tal van mineralen, calcium en ijzer. Daarnaast stimuleren ze gal en lever (en dus de spijsvertering), bevorderen ze urineafscheiding, verlichten de luchtwegen en zuiveren blaas, bloed en huid.

Lees hier alles over de gezonde werking van radijs (inclusief recepten)

---Lees ook: de 24 meest gezonde stukken fruit---

9. Artisjok

De oude Egyptenaren wisten al dat artisjokken een bijzondere werking hadden op de stofwisseling. Artijsokblad heeft namelijk een gunstige invloed op de vetverbranding.  Maar ook je lever heeft profijt van het eten van artisjokken: het gaat geelzucht en de zwelling van de lever tegen.

Lees hier alles over de gezonde werking van artijsok (inclusief recepten)

10. Brandnetelthee

Brandnetel heeft een zuiverende werking op het lichaam, zit boordevol vitamine C en zorgt ervoor dat je lichaam kalk en ijzer opneemt. Naast vitamine C bevat dit kruid ook de vitaminen A en B. Door de ontsmettende werking van brandnetel worden afvalstoffen in je lichaam makkelijk verdreven.

Lees hier alles over de gezonde werking van brandnetelthee (inclusief recepten)

11. Rosbief

Rosbief is rijk aan eiwitten die je een vol gevoel geven en belangrijk zijn voor de opbouw van je spieren. Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Die aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen, die je alleen door voedselinname kunt aanmaken. Dierlijk eiwit bevat voldoende essentiële aminozuren, terwijl dat bij plantaardig eiwit per product verschilt.

Lees hier alles over de gezonde werking van rosbief (inclusief recepten)

12. Linzen

Deze peulvruchten zijn erg gezond. Linzen bevatten vier keer zoveel vezels als volkoren rijst en zijn daardoor erg goed voor je darmen.

Bovendien zijn de peulvruchten rijk aan plantaardige eiwitten en sporenelementen zoals ijzer, fosfor, magnesium en B-vitaminen. In sommige linzen zitten ook belangrijke antioxidanten. Linzen bevatten ongeveer evenveel calorieën als pasta.

Lees hier alles over de gezonde werking van linzen (inclusief recepten)

13. Rauwe cacao

Rauwe cacao stabiliseert de bloeddruk, is goed voor hart- en bloedvaten, speelt een rol bij de hersenstofwisseling, verhoogt het geluksgevoel en draagt bij aan een beter concentratievermogen.

Lees hier alles over de gezonde werking van rauwe cacao (inclusief recepten)

14. Yoghurt

'Probiotica' is een woord dat te pas en onpas in reclames klinkt. Maar wat is het? Yoghurt zit boordevol probiotica. Dit zijn organismen die een positieve uitwerking hebben op je gestel. Je lijf – en vooral je spijsverteringsstelsel - heeft bepaalde bacteriën nodig. Veel yoghurtsoorten worden gemaakt met behulp van goede bacteriën. Bovendien is yoghurt een melkproduct, waar naast dierlijke proteïne ook calcium, kalium, magnesium, vitamine B2 en B12 in zit.

Lees hier alles over de gezonde werking van yoghurt (inclusief recepten)

15. Olijven

Hoe het komt dat olijven zo goed voor je gestel zijn? Omdat ze veel natuurlijke antioxidanten, bevatten die de stijd met het ouder wordende lichaam aangaan. Daarnaast bevat een olijf natrium, calcium, kalium, ijzer, vitamine D, vitamine B1 en vitamine B2. Een gezond tussendoortje dus, die olijf!

Lees hier alles over de gezonde werking van olijven (inclusief recepten)

16. Gember

Gember is een perfect middel dat je kan inzetten in de strijd tegen de kilo's. Zo bevordert het de spijsvertering en helpt het je die calorieën snel te verbranden. Ook bevat gember natuurlijke antioxidanten. Bovendien werkt gember zuiverend, pijnstillend, ontspannend, stimulerend, ontgiftigend, ademverfrissend en slijmoplossend. Maar er is meer, gember is namelijk ook een ideaal middel bij griep, verkoudheid, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten en impotentie.

Lees hier alles over de gezonde werking van gember (inclusief recepten)

17. Zeewier

Zeewier is een rijke bron van mineralen. Onderzoeken wijzen uit dat zeewier onder andere veroudering, een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht tegengaat. Ook zou het de vrije radicalen aanpakken die kanker kunnen veroorzaken. Verder bevat zeewier jodium, ijzer, kalk, vitamines en vitamine B12. En niet geheel onbelangrijk: het is nog lekker ook!

Lees hier alles over de gezonde werking van zeewier (inclusief recepten)

18. Speltbrood

Ben je die simpele bruine boterhammen met kaas voor de dagelijkse lunch helemaal zat? Probeer dan eensspeltbrood. Spelt is een van de gezondste granen in zijn soort! Spelt is zeer eiwitrijk, daarnaast is het een goede bron van vitamine B2, foliumzuur,  nicotinezuur en vitamine E. Dit voorkomt niet alleen een hoge bloeddruk, het voorkomt ook hoofdpijn, vermindert gewrichtsklachten en bevordert een goede stoelgang.

Lees hier alles over de gezonde werking van speltbrood (inclusief recepten)

19. Havermout

Het ouderwetse bordje pap als ontbijt: het wordt al jaren gegeten! Waar er vroeger een dikke klont boter en een schep bruine suiker doorheen ging, wordt havermout tegenwoordig opgefleurd met vers fruit, geraspte kokos of gezonde zaden! Havermout zit vol met eiwitten, vezels, is caloriearm en bevat veel vitamine B1. Tevens is van dit krachtvoer officieel bekend dat het de kans op hart- en vaatziekten kan verlagen.

Lees hier alles over de gezonde werking van havermout (inclusief recepten)

20. Quinoa

Je kunt niet meer om deze (pseudo) graansoort heen. Quinoa is je-van-het . Leuke bijkomstigheid: het is ook nog eens heel erg gezond. De uitzonderlijke hoge voedingswaarden in deze korrels maken ze zo gezond. Quinoa is rijk aan kwalitatief hoogwaardige eiwitten. Daarnaast stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel door quinoa, levert het langdurige energie én past het perfect in een dieet!

Lees hier alles over de  gezonde werking van quinoa (inclusief recepten)

Wil je meer weten over gezond eten? Bekijk ons volledige dossier dan hier!

Mis jij nog een product in het rijtje?