Nieuws
453752
Nieuws

Waarom huilen zo heerlijk kan zijn

GEEN - De tranen van Ali B tijdens de Wereld Draait Door hebben heel wat losgemaakt. Het fragment ging compleet viraal op social media. Mannen die huilen, huilen op het werk, huilen van blijdschap… Het fenomeen huilen blijft een intrigerend onderwerp.

Volgens Darwin is huilen nergens goed voor. Hoogleraar en 'huilexpert' Ad Vingerhoets is het met hem eens. Maar dat een flinke huilbui in ieder geval voor opluchting kan zorgen, blijkt wel uit de VROUW huil-enquête.

Huilen lucht op

Op de vraag of huilen oplucht, antwoordt 41 procent van de ruim 4.400 respondenten met 'ja' en 50,5 procent met 'soms'. "Huilen is vooral bedoeld als communicatie", zegt Vingerhoets. "Het is een signaal naar anderen toe, zodat je troost of steun krijgt."

--

Huilen met botox: zo ziet het er uit

--

Waarom huilt de een wel en de ander niet?

Dat sommige mensen bij het minste of geringste in tranen uitbarsten en de ander juist moeite heeft om zich te laten gaan, blijft intrigerend. "Als mensen niet kunnen huilen dan kan dat zijn afgeleerd tijdens de opvoeding; ouders die negatief reageerden op huilen bijvoorbeeld. Maar ook traumatische gebeurtenissen kunnen de oorzaak zijn. Voor mensen die makkelijk huilen is dat waarschijnlijk genetisch bepaald. Het hangt ook af van waarom je moet huilen. Studenten die een vriendje/vriendinnetje hebben, huilen makkelijker dan single studenten. Maar ook slapeloosheid of de hoeveelheid alcohol die je tot je neemt, kan de drempel verlagen."

Mannen vs vrouwen

Ook is er een verschil tussen mannen en vrouwen. "In de Westerse cultuur huilen vrouwen vaker dan mannen. Maar in Afrika zijn nauwelijks verschillen tussen mannen en vrouwen. Hoe geëmancipeerder de samenleving, des te groter kennelijk de verschillen. Vrouwen huilen ook vaker uit machteloosheid bij ruzie. Maar ook het verlies van dierbaren door overlijden of een relatiebreuk en heimwee spelen mee. Mannen gaan eerder vloeken in een conflictsituatie. Maar zij huilen weer eerder om positieve situaties, zoals het winnen van een voetbalwedstrijd."

--

Echte mannen huilen wel

--

Vrouwen huilen vaker en langer

Onlangs bleek uit onderzoek van Vingerhoets dat vrouwen vaker en langer huilen dan mannen. Zo kwam naar voren dat vrouwen tussen de 30 en 64 keer per jaar huilen. Mannen huilen tussen de 6 en de 17 keer per jaar. Ook blijkt een gemiddelde huilbui van een vrouw ongeveer 6 minuten te duren en die van een man iets meer dan 2 minuten.

Tips

Moet je nu in tranen uitbarsten op je werk of als je een moeilijk onderwerp in je relatie wilt bespreken? Soms komen die waterlanders echt niet uit. Maar hoe kun je zorgen dat je niet in huilen uitbarst op het moment dat je dat even niet wilt?

In deze video leren we je enkele simpele trucjes.

Lees ook: