Nieuws
453770
Nieuws

Wijndossier deel 1 | hoe kies je de juiste wijn?

De perfecte wijn kiezen: zo doe je dat

GEEN - Ken je haar nog: Jacqueline Niesten? Aan het begin van deze week stelden wij deze gepassioneerde vinologe aan jullie voor en nu deelt ze haar wijnkennis met jullie in het eerste deel van het VROUW wijndossier. Met vandaag: hoe kies je de juiste wijn?

Ik neem het me elke week weer voor: ik drink alleen wijn in het weekend. Maar plots begint de zon te schijnen en lonkt dat glas wijn op het terras toch wel erg. Al gauw volgt de vraag: welke wijn past goed bij zo'n zonnige dag?

Om deze vraag te beantwoorden, wil ik graag beginnen met wat keuzehulp. Bij wijn draait het namelijk maar om één ding (het is zo makkelijk!): wat vind je zélf lekker? Dus geen poeha over terroir, speciale blends of vatenrijping, maar alleen de focus op wat jij graag in je glas ziet verschijnen aan het einde van een drukke dag.

Waar heb jíj zin in?

De eerste en meest essentiële vraag die volgt is: wit, rosé of rood? Leuk om te weten, is dat mannen de voorkeur geven aan rode wijn, terwijl vrouwen liever kiezen voor een witte wijn. Heb je de eerste vraag beantwoord, dan is de tweede vraag: ga je voor licht en fris, of voor krachtig en vol?

Licht en fris of krachtig en vol

Om in de jungle der wijnen een keuze te maken, is het handig om zoveel mogelijk met druivenrassen te werken. Een ras heeft namelijk altijd een herkenbare smaak. Dus vind je een bepaald druivenras lekker? Dan maakt dit de keuze voor het wijnschap alweer een stuk eenvoudiger!

Al moet je er wel rekening mee houden dat het klimaat natuurlijk wel effect heeft op de wijn. Zo smaakt een Chardonnay uit het warme Zuid-Afrika bijvoorbeeld niet exact hetzelfde als eentje uit een koel deel van Duitsland. Maar wél vind je uiteraard die herkenbare smaak terug.

Verschillende druivenrassen

Maar voor welk druivenras ga je? Dat is slechts een kwestie van proberen. Er zijn er namelijk meer dan 10.000! Proef verschillende wijnsoorten en ontdek welk ras jij het lekkerst vindt. Je vindt de naam van het druivenras tegenwoordig meestal op de voorkant van de fles én soms op de achterkant.

Om jullie een handje te helpen, heb ik hieronder een aantal keuzetips op een rij gezet!

WIT:

Licht & fris: Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Prosecco, Pinot Blanc of Pinot Grigio, Riesling.Krachtig & vol: Chardonnay, Semillon, Viognier, Gewurztraminer.

ROSE:

Lich t& fris: Côtes de Provence, Rosé d’Anjou.Krachtig & vol: Vin de Pays d’Oc, rosé uit Chili, Australie, Zuid-Afrika.

ROOD:

Licht & fris: Pinot Noir, Gamay, Dornfelder, Chianti, Bardolino.Krachtig & vol: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Malbec, Nero d’avola, Rioja, Bordeaux.

Wil je nog meer weten over wijn? Dat komt goed uit, want dit is pas deel één van het VROUW wijndossier. De komende weken vind je hier elke vrijdag om 17.00 uur een nieuw artikel van Jacqueline! Komen jullie langs?

Jacqueline Niesten

is een gediplomeerd vinologe en het brein achter het product Sulfree. Deze geboren ondernemer heeft een enorme passie én liefde voor wijn en spijs en vertelt jullie de komende weken alles over wijn in het VROUW wijndossier! Heb jij een prangende vraag voor Jacqueline, mail die dan naar oproep@vrouw.nl.