Nieuws/Nieuws

Praat mee

'Pubers zijn blind en doof op fiets'

Door door Redactie VROUW

Ben jij ook vaak bezorgd als je kind op de fiets naar school gaat? Je ziet de gevaren al voor je, een vrachtwagen met een dode hoek, een zwenkende automobilist. Nu blijft het ook nog toegestaan dat je kind mag bellen op de fiets. Ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur) en Van der Steur (Justitie) willen hier geen wettelijk verbod voor instellen omdat handhaving moeilijk is.

Wel willen de ministers telefoongebruik op de fiets ontmoedigen. Volgens Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland moeten wij als ouders onze kinderen aanspreken op hun fietsgedrag. Wat had jij liever gehad, dat oom agent een prent kon uitschrijven voor bellen op de fiets of denk je dat jij en je kind er wel uitkomen? Ook doordat jij het goede voorbeeld geeft?

Gevaren op de weg

Volgens Veilig Verkeer Nederland is het belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de gevaren op de weg. Ze vormen een belangrijke risicogroep in het verkeer en zijn oververtegenwoordigd in de ongevallencijfers. Hoewel 12- tot 24 jarigen slechts 8% van de totale Nederlandse bevolking vormen, maakten zij in 2014 ruim 16% uit van het totaal aantal verkeersdoden.

Puber moeilijk bereikbaar

Volgens Rob Stomphorst zijn pubers de moeilijkst bereikbare groep: ”Als ouder kun je je kind wel waarschuwen, maar ze moeten het zelf ontdekken. Dat is lastig als ze in de puberteit zijn, dan hebben ze ook nog te maken met groepsgedrag. Ik had het laatst nog, dat zo’n jongen recht op me af kwam fietsen. Hij zag me echt niet, was met zijn telefoontje bezig. Ik moest mijn bel gebruiken - gelukkig werkt die goed. Hij schrok, maar daarna ging hij waarschijnlijk gewoon weer verder met zijn telefoontje."

”Soms moeten ze echt even een hele harde wakeup call hebben, even met hun wiel over de stoep schampen, onderuit gaan. Dat is dan een harde les, maar als fietser ben je ook heel kwetsbaar. Dat realiseren ze zich niet. Dat komt door de leeftijd. Ze vergeten alles om zich heen. Dat uit zich ook in het aantal doden per jaar."

Doof en blind op fiets

Als ouder moet je volgens Rob Stomphorst net even de goede toon pakken in het gesprek. ”Je moet ze iets geven om over na te denken. Vertel ze dat ze doof zijn als ze met een koptelefoon op fietsen en blind als ze met een mobiel in de weer zijn. En geef als ouder het goede voorbeeld. Ga niet zitten appen in de auto, pak niet even nog snel een rood licht mee en doe je gordel om. Kinderen zullen je erop aanspreken, maar gaan het later nadoen. Want jij bent hun voorbeeld."

Wat had jij liever gehad, dat oom agent een prent kon uitschrijven voor bellen op de fiets of denk je dat jij en je kind er wel uitkomen? Ook doordat jij het goede voorbeeld geeft. Praat mee!

Lees meer over