Nieuws/Binnenland
453785109
Binnenland

Staphorster kerk over bezoekersaantallen: gesprek met minister afwachten

STAPHORST - De Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst stelt een besluit over het aantal bezoekers bij een kerkdienst uit. Er wordt een knoop doorgehakt na het gesprek aankomende vrijdag met minister Ferd Grapperhaus. Dat meldt de secretaris Albert Bouwman van de kerk in Overijssel, na een bestuursvergadering woensdagmiddag.

Vrijdagmiddag spreekt de minister van Justitie en Veiligheid opnieuw met religieuze koepelorganisaties over de impact van het coronavirus op hun geloofsgemeenschappen. De kerk in Staphorst wacht met hun beslissing om een maximum van dertig personen bij diensten te hanteren tot de uitkomsten van dat gesprek duidelijk zijn. Bouwman: „Stel dat daar vrijdag anders gedacht wordt over de huidige maatregelen en er meer verruiming komt, dan gaan we daar in mee.”

Dit weekend ontstond ophef nadat de kerk in Staphorst meerdere diensten met elk zeshonderd mensen had gehouden, waarbij werd gezongen en geen mondkapjes werden gedragen. Volgens de gemeente werden de afstandsregels in acht genomen. In het Godshuis passen normaal gesproken meer dan tweeduizend mensen.

’Rauw op het dak’

Naar aanleiding van de commotie sprak Grapperhaus afgelopen maandag al met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken af om voorlopig maximaal dertig mensen per dienst toe te laten. Dat is overigens geen plicht, kerken kunnen afzonderlijk beslissen of ze daar gehoor aan geven. Volgens de ChristenUnie viel de beslissing hoe dan ook ’rauw op het dak’ van veel kerken.