Nieuws
453799
Nieuws

Recepten

Met deze gerechten ben je klaar voor het Eurovisie Songfestival

GEEN - Met het Eurovisie Songfestival in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, komen we ook bij de VROUW-redactie langzaamaan in de ban van het evenement. Omdat over onze muzikale inzending en de jurk al genoeg is gezegd, willen wij de aandacht vestigen op de Oostenrijkse keuken. Want wat zijn de lekkerste lekkernijen van dit land?

Misschien kom je niet verder dan een Wienerschnitzel of een Wienermelange als je denkt aan de Oostenrijkse keuken, maar er is natuurlijk veel meer. Wat dacht je van de overbekende klassieker apfelstrüdel of heb je ooit gehoord van Kaisserschmarren? Met deze recepten kun je lekker zelf aan de slag:

Apfelstrüdel

Ingrediënten deeg

  • 500 g bloem
  • 15 g boter of olie
  • 1 ei
  • Een beetje water en een snufje zout

Ingrediënten vulling

  • 2 kg appels
  • 200 g paneermeel
  • 90 g suiker
  • 70 g sultanarozijnen
  • Kaneel, vanille, citroen, rum

Bereiding strüdeldeeg

Verwerk de ingrediënten tot een smeuïg deeg en laat dit ongeveer een half uur rusten.

Bereiding appelvulling

Voor het appelgebak schilt u de appels en verwijderd u het klokhuis. Snijd de appels vervolgens in kleine stukjes. Een tip: zurige appels zorgen voor een betere overdracht van de smaak. Meng de appels in een schaal met het paneermeel, het kaneel, de suiker, de sultanarozijnen, vanille en citroen. Zo krijgt de strüdel zijn typische smaak. Naar wens kunt u rum en noten toevoegen.

Bewerking

Rol het deeg fijn uit en beleg deze royaal met appelvulling. Het is belangrijk dat u aan de randen enkele centimeters vrij houdt. Rol het deeg samen en druk goed aan. Bestrijk de rol met een ruime hoeveelheid eigeel. Plaats de strüdel 45 minuten in de oven op 175°C. Laat de strüdel afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Kaiserschmarren met geroosterde pruimen

 

Ingrediënten Kaiserschmarren

  • ca. ¼ liter melk
  • 150 g bloem
  • Een snufje zout
  • 3-4 eidooiers
  • 3-4 opgeklopte eiwitten
  • een paar rozijnen
  • poedersuiker

Ingrediënten geroosterde pruimen

  • 1 kg pruimen
  • 200 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 citroen, onbehandeld, sap en geraspte schil
  • evtl. kruidnagel(s)

Bereiding Kaiserschmarren

Roer de melk met de bloem en een snufje zout. Daarna de dooier toevoegen en het stijfgeklopte eiwit mengen. Als het deeg extreem dun wordt, kunt u enkele lepels vloeibare room toeveogen. Verwarm de boter in een pan en giet het deeg erin. Bestrooi het deeg met enkele rozijnen. Als het mengsel ongeveer voor de helft doorbakken is en wat kleur heeft aan de onderzijde, draait u de Kaiserschmarren om en laat u deze nog even op het vuur staan. Wanneer de Kaiserschmarren goed is, snijdt u deze fijn. Laat de Kaiserschmarren nog even staan en bestrooi met poedersuiker.

Bereiding geroosterde pruimen

Was de pruimen goed en ontpit ze. Voeg per kilo pruimen 200 gram suiker toe. Laat deze inkoken en roer regelmatig. Voeg een kaneelstokje, geraspte citroenschil, citroensap en eventueel kruidnagel (naar smaak) toe en laat alles goed intrekken.

De recepten zijn afkomstig van www.visittirol.nl.