Nieuws
453803
Nieuws

De Weegschaal

Is vis uit blik net zo gezond als verse vis?

Wat is nu eigenlijk écht gezond? Wij kunnen er geen touw aan vastknopen, maar gelukkig is daar onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet. In de gloednieuwe rubriek De Weegschaal neemt zij elke maand een voedingsdilemma onder de loep. Deze keer: is verse vis nu gezonder dan vis uit blik?

In een tijd waarin pure voeding, superfood en eigen moestuinen populair zijn, is er ook een geheel tegenovergestelde foodhype. Vis uit blik! En dan in van die gezellige retro blikjes. Is dit net zo gezond als verse vis? En niet geheel onbelangrijk, is het ook lekker?

Doorgekookt

Bart van Olphen heeft een heel kookboek gevuld met 65 recepten waarin ingeblikte visjes de hoofdrol spelen. Dus het kan zeker lekker zijn. Misschien moeilijk te geloven omdat de blikjes die wij kennen uit de Nederlandse supermarkt doorgekookte, zachte graatjes bevatten en de vis zo droog is dat het alleen maar eetbaar is met wat saus. Er is dus ook in blikland kwaliteitsverschil.

E-nummers en conserveermiddelen

Op zich heeft dit weinig te maken met het conserveren zelf. Of je nu een 'hip' blikje koopt of eentje uit de supermarkt, de vis wordt na de vangst vrijwel direct ingeblikt. En vervolgens op hoge temperaturen gekookt waardoor de bacteriën eruit gaan. Sommige vissoorten worden van tevoren ingevroren en gekookt voordat ze in het blik gaan. Door deze conserveertechnieken zijn er geen e-nummers en conserveermiddelen nodig. De meeste conservenblikjes bevatten die dus ook niet. Waar wel kwaliteitsverschil in kan zitten, is bijvoorbeeld waar de vis vandaan komt en in welke periode deze is gevangen. Sommige vissoorten zijn gewoon lekkerder in een bepaalde periode.

Is verse vis nu echt gezonder?

Maar nu komt de hamvraag. Is het ook gezond? Kunnen we niet beter een vers visje bij de visboer halen? Nou, niet per se. Net als met diepvries-, blikgroenten en groenten uit de glazen pot, blijft ook de voedingswaarde bij vis uit blik bewaard. Het heeft te maken met de periode van zee tot blik. Om te vergelijken: verse vis ligt tussen de 1 en 3 dagen bij de viswinkel. Vis voor blik wordt binnen 24 uur ingeblikt of ingevroren. Verschil in voedingswaarde is er dus niet, de gewilde visvetzuren blijven bewaard. Soms kan er wel wat meer zout zitten in vis uit blik. En vanzelfsprekend is er verschil in de hoeveelheid kcal en vetten, afhankelijk van of de vis in olie of water wordt ingeblikt.

Maar verder is vis uit blik net zo gezond als een vers exemplaar bij de visboer.

Eet smakelijk!

Meer artikelen van Carina Noordervliet: