Nieuws
453940
Nieuws

Wist je dat…we onszelf volsmeren met chemicaliën?

Dagcrème, foundation, mascara, eyeliner, oogcrème, concealer, wenkbrauwpotlood, serums, oogschaduw, lippenstift, parfum, bodylotion, scrub, handcrème, nagellak… We schijnen flink wat af te smeren: wist je dat vrouwen dagelijks gemiddeld 168 (!) chemicaliën op hun gezicht en lijf smeren? En dat is niet zonder gevaar...

Ga in gedachte eens naar jouw plank (oké, plankEN) met beautyproducten en bedenk dan eens hoeveel van die spulletjes je dagelijks opsmeert, aanbrengt of gebruikt? De Amerikaanse non profit organisatie Evironmental Working Group (EWG) besloot hetzelfde te vragen van 2300 testpersonen en kwam tot de conclusie dat vrouwen dagelijks gemiddeld zo'n 12 producten gebruiken met daarin ruim 160 chemicaliën. Een kwart van de ondervraagde vrouwen gebruikt zo'n 15 producten per dag. In vergelijking: mannen grijpen dagelijks gemiddeld naar 6 producten met 85 unieke ingrediënten.

Schadelijke effecten

Veel van die chemicaliën doen geen vlieg kwaad: ze zijn onderdeel van het alledaagse leven. Maar sommige chemicaliën kunnen schadelijke effecten hebben op je lijf: deze stoffen zorgen dan voor verstoring van de hormoonhuishouding, beïnvloeden ze de werking van het zenuwstelsel (neurotoxine stoffen) of bevatten ze kankerverwekkende (carcinogene) stoffen. Tijd voor actie, aldus de Amerikaanse EWG.

Europa: schadelijke stoffen identificeren

Maar hoe zit dit dichter bij huis? Wat doet Europa aan het weren van schadelijke stoffen uit onze verzorgingsproducten? Op last van verschillende Europese landen en de Noordse Raad (samenwerkingsverband tussen Noord-Europese landen) startte de Europese Commissie eind 2014 een onderzoek naar zogenaamde endocriene disruptors (ED's) – hormoonverstorende stoffen. Doel? Het identificeren en uiteindelijk verbannen van deze schadelijke chemicaliën uit (consumenten) producten voor de Europese markt.

Meer weten over Europa en ED's? Kijk hier.

Wij zijn wel benieuwd: hoeveel producten gebruiken jullie gemiddeld in de badkamer? Lezen jullie etiketten van verzorgingsproducten of zijn jullie daar absoluut niet mee bezig? Praat mee!