Nieuws
454017
Nieuws

Tips

Zo laat je je kind gezond eten

GEEN - Ondanks de inzet van dure campagnes als het Nationaal Schoolontbijt en 'Gezond en Lekker eten' eet maar een op de drie kinderen voldoende fruit blijkt uit recente cijfers van het CBS. Pubers maken er helemaal een potje van. Wat kunnen we doen om onze kinderen zo gezond mogelijk te laten eten? VROUW voedingsdeskundige Carina Noordervliet heeft de antwoorden.

"Mijn eigen zoon at alleen maar fruit, brood en yoghurt", vertelt Carina. ”Dat is allemaal goed gekomen. Het is nu een slanke, sportieve jongen die goed mee eet. Mijn advies is: push het vooral niet. Als ze alleen bananen lusten, begin daar dan mee. Het is wel zo dat ze zeven keer iets moeten proeven voor ze weten wat ze lekker vinden. Maar maak er geen strijd van. Van fruit kun je sap maken, groente kun je verstoppen of je kunt er koekjes van maken. Zelf maak ik wel eens pasta met een spinaziesaus, waarbij de spinazie gemalen wordt. Ook kun je in de pastasaus groente verwerken zodat je het bijna niet ziet."

Niet pushen

Buiten dat je het niet moet pushen, moet je het volgens Carina wel zo veel mogelijk aan blijven bieden. "Je moet geduld hebben. Al zal het ene kind het anders oppakken dan het andere. Je kunt ook een appel warm maken, of een keer gedroogd fruit aanbieden. Sommige kinderen vinden dat heerlijk. In de winter geef ik mijn kinderen altijd een extra multivitamine."

Goed voorbeeld

Omdat uit het CBS onderzoek blijkt dat ook ouders niet voldoende fruit en groente eten, valt volgens Carina daar nog veel winst te behalen. "Ik hoor vaak dat ouders fruit in de broodtrommel van school doen, maar het zelf niet eten. Stap één is natuurlijk het goede voorbeeld geven!"

"Het helpt ook om met z'n allen aan tafel te eten. Laat kinderen ook meekoken. Ik heb zo´n box. Laat ze raden wat er in zit, betrek ze bij het eten maken en koken."

Lees ook: