Nieuws
454047
Nieuws

'Laat kind vanaf twee jaar huishouden doen'

Voeden wij onze kinderen niet goed op, soms? Slechts de helft van alle studenten wast vaker dan een keer per maand het beddengoed en bijna 15 procent van de mannen verschoont slechts een keer per half jaar het beddengoed, blijkt uit recent onderzoek. Wanneer betrok jij je kinderen bij het huishouden? Ruimen ze bij jou al van jongs af aan de afwasmachine leeg? Volgens onze opvoedkundige Marina van der Wal kunnen kinderen koken zodra ze begrijpend kunnen lezen.

Van der Wal stelt dat wij als moeders heel wat kunnen doen om onze kinderen ’huishoudproof’ te maken. ”Als ze 2 zijn kunnen ze al een beetje meestofzuigen met een speelgoedstofzuigertje als jij aan het stofzuigen bent. Als je gaat stoffen, geef je hen ook een doekje. Zo leren ze spelenderwijs hun eigen bedje opmaken en hun eigen speelgoed opruimen. Je moet ze betrekken bij het huishouden, leren dat ze het ook moeten opruimen als ze troep veroorzaken. Het begint eigenlijk bij de eigen kamer, het eigen nest schoonhouden. Het verschilt per kind hoe ze het oppakken. Sommige zijn er zelfstandiger in, weten dat die sokken daar horen. Anderen maken een rommeltje van het stapeltje t-shirts, die moet je waarschijnlijk meer gaan vertellen, daar hoort je Lego en daar horen de blokken."

--Zo ziet huishouden met kinderen er echt uit-- 

Jong geleerd is oud gedaan

”Je bent nooit te laat om kinderen te betrekken bij het huishouden. Dus denk niet: ze zijn al 8 of 10, ze kunnen zeker nog leren om te helpen. Jong geleerd is oud gedaan! Als je ze jong betrekt, gaat het makkelijker als ze later naar een eigen huis hebben. Fouten maken in de opvoeding mag. Mijn moeder zei altijd: fouten die in liefde zijn gemaakt, zijn later te vergeven."

'Geef complimenten'

”Als je het niet spelenderwijs hebt opgebouwd, begin dan samen de afwas te doen. Begin langzaam, maar geef genoeg complimenten. Zeg: ’je hebt het nooit gedaan, maar het lukt al wel heel goed’. Na verloop van tijd ga jij even wat anders doen terwijl je kind de afwas afmaakt. De afwas is ook een goede plek voor broertjes en zusjes om ruzie te maken. Kun jij even de hond uitlaten."

--Ga jij eens heel snel je kamer opruimen--

'Kinderen vanaf 2 helpen mee'

"Een ander goed klusje dat je samen kunt doen, is de tafel dekken. Daar begin je samen mee en na verloop van tijd zet jij alleen de borden op tafel en maakt het kind het af."

”Bij mij hebben de kinderen vanaf 2 jaar meegeholpen. Toen ze begrijpend gingen lezen zijn ze ook gaan koken. Als je begrijpend kan lezen kun je ook koken. Nu maakt de oudste er wel eens een potje van. Die regelt het dan onderhands met zijn broertje om ervan af te komen, maar de jongste kan heel goed koken inmiddels."

Rottige klusjes

”Wij hadden altijd een zwart bord hangen, waar ik de taken met krijt opschreef. De kinderen kwamen er eerder voor hun bed uit, om het leukste taakje te pakken. Mijn man en ik verdeelden de wat rottige klusjes. Ze leerden er wel van. Bijvoorbeeld dat koken leuker is dan de wc schoonmaken, maar dat de wc schoonmaken een stuk sneller gaat."

--Vader verzint briljante manieren om kinderen mee te laten helpen--

Corveetijd

”Wij hebben nog steeds een regel: voor en na het eten is het corveetijd. De één haalt de afwasmachine leeg, de ander haalt een lapje over de wc, de derde ruimt alles op. Zo zijn we allemaal de ’BOB’. Dat we het met z’n allen doen, maakt het een stuk prettiger. Iedereen ’lijdt’, jij bent niet de enige. Ik heb de taken dan op een papiertje geschreven. Als je kookt ben je vrijgebuut. Tafel dekken doen we samen."

Drietrapsraket

”Als ouder is het handig je kind te betrekken volgens de drietrapsraket. Zeg eerst: 'Over tien minuten gaan we de tafel dekken', dan na vijf minuten zeg je: ’Over 5 minuten gaan we de tafel dekken’. Uiteindelijk is het zover en is je kind er op voorbereid en gewend aan het idee. Of je zegt: ’je mag even je level afmaken’. Dat moet je dan wel in de gaten houden."

Ongewassen lakens

Volgens Marina hoeven wij ons overigens geen zorgen te maken over onze studentenkinderen met hun ongewassen lakens: ”Ze hebben tijdelijk een periode dat hygiëne niet zo belangrijk is. Dat komt wel weer goed."

Vanaf welke leeftijd betrok jij je kinderen bij het huishouden? Ruimen ze bij jou al van jongs af aan de afwasmachine leeg? Heb jij tips voor ons? praat mee!