Nieuws
454141
Nieuws

Het einde van de superfoods?

Kauwden we niet al te lang geleden nog op zoveel quinoa dat Zuid-Amerikaanse boeren zelf nauwelijks meer een vol bord hadden, zo lijkt hét voedingsdevies van dit moment vooral 'Eet maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. Terugkijkend op tal van dagelijkse maaltijden die bol stonden van de quinoa, tarwegras en acai bessen, vragen wij ons vooral af: hoe supergezond waren al die superfoods nou eigenlijk? VROUW voedingsdeskundige Carina Noordervliet duikt in de superfood-materie.

Er is een flinke ommekeer gaande in gezondheidsland: plots zetten we vraagtekens bij de werkelijke werking van acai bessen, tarwegras en quinoa. En opeens vragen we ons af hoe het toch kan dat die eens zo dure zaden nu spotgoedkoop verkrijgbaar zijn bij alle drogisten. 'Dan is het vast niet zo goed als we dachten. Want als de massa het eet…' Het lijkt erop dat de populariteit van superfoods op zijn retour is. Hoe kan dat? Was het dan allemaal onzin?

Een hype gaat op een gegeven moment een keer onderuit. Dat gebeurt nou eenmaal met hypes. Helemaal op voedingsgebied. We willen het liefst keer op keer een wondermiddel dat ons in een klap gezond, mooi en slank maakt. En dan het liefste zonder al teveel moeite. Als dat kan met een eetlepel hennepzaad door je yoghurt, een eetlepel zaad of besjes in je eetpatroon omdat dit goed voor je is, dan willen we dat! Weg met de aangeraden 200 gram groente en fruit, we kunnen nu teren op superfooooood!

En dus rennen eerst de foodies naar de winkel, dan de volgers van de foodies en vervolgens de massa. Een logische volgende stap is dan de kritiek, waarmee aangetoond wordt dat er eigenlijk nog maar weinig wetenschappelijk bewezen is over dit supergezonde voedsel. Hoeveel je moet eten voordat het een heilzame werking heeft, is nog altijd onduidelijk. En superfoods gebruiken als vervanging van groente en fruit is helemaal niet de bedoeling. Dus eindigen de superfoods opeens in de 30% korting vakken van drogisterijen en worden ze alleen nog gegeten door de die hard fans. Maar de massa laat ze inmiddels links liggen.

Dat zegt naar mijn idee níet dat het allemaal onzin was. Ik denk zeker dat een aantal superfoods een goede bijdrage kan leveren aan een gezond voedingspatroon, maar wel naast een gezond eetpatroon en met het besef dat je geen wondermiddelen eet of drinkt.

Jammer bij een dergelijke hype is dat velen, inclusief de media, doorslaan. En dan bedoel ik niet alleen bij de opkomst van iets nieuws maar ook bij de afbraak van een concept. Het is alles of niets. We eten in grote mate superfoods of helemaal niet. We hemelen iets op of zeiken het af.

Mijn ultieme les zou zijn dat wondermiddelen niet bestaan als het aankomt op een gezonde levensstijl. Het enige wonder dat je dichterbij je doel kan brengen, is een verandering van je mindset: het besef dat het om een gebalanceerd dieet gaat. En ja, daar hoort ook af en toe een lekker zondig-momentje bij.

Eet vooral heel erg smakelijk!

Meer artikelen van Carina Noordervliet: