Nieuws
454233
Nieuws

Praat mee

Student heeft ruim €4.854 schuld

GEEN - Een torenhoge telefoonrekening, een compleet nieuwe garderobe, een avondje de kroeg in: het geld vliegt bij mbo'ers de portemonnee uit. Het gevolg? Hoge schulden. Anno 2015 komt maar liefst één op de vijf maandelijks geld te kort.

Waar vier jaar geleden nog één op de zes mbo'ers in het rood stond, zijn dat er in 2015 al één op de vijf. Daarnaast is ook de schuld van de scholieren bijna verviervoudigd. Waar de gemiddelde mbo'er in 2011 nog een schuld had van 1265 euro, is dat nu al 3681 euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Nibud.

---Pubers leren omgaan met geld---

Geleend geld

Wie denkt dat het alleen om studieleningen gaat, heeft het mis. Jongeren lopen in veel gevallen ook achter met betalingen, staan in het rood bij de bank, kopen dingen op afbetaling of zijn familie, vrienden of kennissen een bedrag verschuldigd. Als ook die schulden worden meegenomen, loopt de schuld op tot een bedrag van 4.854 euro.

Hoewel de studie het merendeel van het maandelijkse budget opslokt, lenen studenten ook om andere dingen te kunnen bekostigen. Zo wordt er maandelijks veel van het geleende geld besteed aan eten en drinken, kleding, uitgaan en de mobiele telefoon.

---Zo leer je kinderen omgaan met een budget---

Uitwonende studenten

Vooral bij uitwonende scholieren is de bankrekening voor het einde van de maand leeg. De gemiddelde uitwonende mbo-student heeft een inkomen van 903 euro per maand en dat terwijl er maandelijks ruim 1052 uitgaat.

Lenen jouw kinderen geld? En waarvoor? Stimuleer jij ze om geld te lenen?

Laat hieronder je reactie achter!