Nieuws
454318
Nieuws

'De kinderen hebben maar één mama'

GEEN - Eenderde van de stiefgezinnen slaagt: zij houden het vijf jaar vol en gelden dan statistisch gezien weer als een ‘gewoon’ gezin. Wat kun je als stiefouder beter wel en niet doen om de kans op succes te vergroten?

Stiefmoeders uit het VROUW magazine week 14 geven tips over het stiefmoederschap

Shanon Kompier (27)

Is jurist, woont drie jaar samen met Arie (46) en is stiefmoeder van Laura (18) en Sanne (14)

Haar tip: "Als stiefmoeder moet je je plaats weten, niet verwachten dat je moeder over zijn kinderen kan spelen. Ze hebben al een moeder en daar moet je geen wedstrijdje mee willen doen, dat verlies je! Ook is het belangrijk om er goed met je man over te blijven praten, gevoelens te delen. En realiseer je dat de kinderen nu eenmaal het allerbelangrijkste voor hem zijn en dat voor jou hetzelfde zou gelden als het jouw kinderen waren. Laat zien aan de kinderen dat ze altijd welkom zijn, dat je het samen gezellig wilt hebben en dat het hart van hun vader groot genoeg is voor jou én hen…"

Kirsten Schwalbach (31)

Is manager in de gezondheidszorg, drie jaar getrouwd met Mark (36) en stiefmoeder van twee jongens (10, 7) en een meisje (9)

Haar tip: "Denk van te voren goed na over de gevolgen en accepteer die. Als stiefmoeder sta je voor lange tijd aan de kant! Geef de kinderen de ruimte om naar jou toe te komen. En meng je niet in de ouderrelatie. Doe een stap terug in plaats van je ermee te bemoeien."

Anneroos van der Meulen (23)

Is consultant, heeft sinds tweeënhalf jaar een latrelatie met Guido (40) en is stiefmoeder van Sanne (11) en Tim (9)

Haar tip: "Blijf jezelf. Tijdens de eerste ontmoeting met de kinderen twijfelde ik of ik sneakers aan zou doen in plaats van enkellaarzen met hak, zodat ik letterlijk wat dichterbij ze zou staan. Ik ben sowieso al best lang… Maar ik dacht: nee, dit ben ik gewoon. Beter is het om niet te veel in te vullen van te voren, geen vooroordelen te hebben. Je kunt het toch niet honderd procent voorbereiden. En zolang je jezelf blijft, vorm je geen bedreiging voor ze. Natuurlijk wil je geaccepteerd worden, maar dat kun je niet afdwingen. Wees daarom bescheiden, ken je plek. De kinderen hebben maar één mama."

Gezinscoach Gideon de Haan geeft tips

Gezinscoach Gideon de Haan schreef samen met Violet Falkenburg het boek Het stiefparadijs. Speciaal voor jonge stiefmoeders die zelf geen kinderen hebben, heeft hij zijn belangrijkste do's en don'ts, moet- en mijdregels, geselecteerd. Maar ze zijn natuurlijk ook waardevol voor alle andere stiefouders.

De moetregels

  1. Heb realistische verwachtingen van kinderen. Ze worden geconfronteerd met jouw keuzes. Dat vraagt veel van hun aanpassingsvermogen. Zet er geen druk op en leg de lat niet te hoog.
  2. Leer elkaars gebruiksaanwijzing kennen. Door samen dingen te doen en deel te nemen aan het gezinsproces leer je elkaar kennen. Met die kennis kun je conflicten beter het hoofd bieden.
  3. Schrik niet van conflicten.Conflicten zijn niet erg, want daarin worden wensen en grenzen zichtbaar. En alleen dan kun je er rekening mee houden.
  4. Koester de mooie momenten.Je hebt ze nodig om de moeilijke momenten het hoofd te kunnen bieden.
  5. Neem de tijd.Neem geen overhaaste beslissingen bij verliefdheid.

De mijdregels

  1. We komen er wel uit.Onderschatting van het proces waar je met z'n allen in terechtgekomen bent, is een valkuil. De verliefde partners, de kinderen, de ex-en, de grootouders – alle raderen in de machine moeten opnieuw leren draaien.
  2. Wonen op een plek met te veel verleden.Dit stimuleert het gevoel dat je er niet bij hoort.
  3. Gezinsuitbreiding.Als er geen plek is voor een nieuwe baby, letterlijk of figuurlijk, begin er dan niet aan. Een stroef lopend gezin wordt er niet beter op door er een baby aan toe te voegen.
  4. Als je kiest voor het stiefgezin, kies dan ook echt.Blijf geen buitenstaander, neem deel, neem je verantwoordelijkheid, hoe lastig dat soms ook is.
  5. Voed niet op, stief.Blijf op alle heikele opvoedmomenten beseffen dat de ouders de eerste opvoeders zijn.

Kun je wel wat extra hulp gebruiken? Gideon de Haan begeleidt samengestelde gezinnen. Kijk voor meer info op  Gideondehaan.nl Maak nu ook kans op het boek Het stiefparadijs, geschreven door Gideon de Haan en Violet Falkenburg.

Lees meer uit VROUW magazine: