Nieuws
454319
Nieuws

Praat mee

'Nu is onze vriendschap op en over'

GEEN - Van tevoren weet je precies wat je gaat zeggen, en toch doe je het niet. Omdat het moment alweer voorbij is, je dichtsloeg of bang bent voor de reactie. In het VROUW magazine week 14 stonden brieven van lezeressen. Zij schreven het hoge woord eruit.

Open brief van lezeres Louise

Hallo Barbara,

Ik weet niet hoe je een vriendschap moet opzeggen, afzeggen − ik het heb nooit eerder gedaan. Maar dat is wat ik nu doe. En ik wil je bedanken voor veertien jaar vriendschap. Ik wil je zeggen dat ik niet boos ben, misschien wel teleurgesteld, maar ook dat woord is eigenlijk te groot voor wat het is.

Ik merk gewoon dat jij in je leven geen tijd meer hebt voor mij. Deed dat eerst nog pijn, ik heb me er nu bij neergelegd. Het is wat het is. Je zult altijd die vriendin van vroeger blijven. Jarenlang was ik degene die belde, om te vragen hoe het ging. Was ik de trouwe ziel die kaartjes stuurde voor de mooie, de moeilijke en heftige momenten in je leven. Je was een bodemloze put als het ging om aandacht, want er was altijd wel wat.

Maar nu ik zelf behoefte heb aan steun, komt er helemaal niks. Je vraagt nergens naar. Je luistert als ik je wat vertel, maar al na veertig seconden grijp je mijn adempauze aan en gaat het weer over jou. Eigenlijk ging het altijd zo, al heeft het me nooit eerder gestoord. Maar vriendschap is niet alleen maar nemen. Of, in mijn geval, alleen maar geven. Nu is de bodem bereikt. Daar groeit geen genegenheid of belangstelling meer op, alleen nog het fatsoenvolle luisteren naar jou.

Toen je afgelopen dinsdag zei dat je niet eens had gemerkt dat ik al drie weken niet had gebeld ("O, écht? Wat gaat de tijd toch snel"), wist ik: nu is onze vriendschap op en over. Je hebt me niet meer nodig. De houdbaarheidsdatum is verstreken.

Lieve Barb, ik wens je alle goeds toe. En ook nieuwe vriendinnen – al hoop ik dat je daar wat minder gemakzuchtig en egoïstisch mee omgaat.

Louise

Heb jij weleens een lange vriendschap beëindigd of iemand - na lang zwijgen - eindelijk de waarheid verteld? Heb je je werkgever op het matje geroepen of je man verteld dat je niet meer van hem houdt? Deel het met ons en reageer!

Lees meer uit VROUW magazine: