Nieuws
454337
Nieuws

Meer weten over Renée Fokker

GEEN - In het interview met actrice Renée Fokker kon je lezen over hoe zij haar 26-durende huwelijk verbrak voor haar tegenspeler Porgy Franssen, over haar toegenomen zelfstandigheid en haar verlegenheid. Wij wilden natuurlijk meer weten van Renée.

Je speelt in de nieuwe tv-serie Zwarte Tulp, een drama over twee families in de Bollenstreek met een spirituele insteek. Heb je zelf wel eens een bovennatuurlijke ervaring gehad?

"Mijn moeder komt uit een gezin van 12 kinderen, allemaal oudkatholieken en daar zaten drie heerooms bij. Eén heeft zijn hele leven in Vaals gezeten, in het enige Benedictijnenklooster in Nederland dat we nog hebben. Hij heeft daar zestig jaar in een cel zitten bidden, de arme man. Ik ben bij hem langsgegaan toen hij in de tachtig was. Drie dagen later word ik door mijn moeder gebeld: ‘Heeroom Sjors is dood’. Ik was de laatste die hem had gezien. Daarna moest ik draaien in seminarie Rolduc voor de serie De zomer van 45. We sliepen met de hele crew in het gastenverblijf. Ik kreeg een cel toegewezen, maar kon niet slapen. Op een gegeven moment doe ik mijn ogen open, zit heeroom Sjors in de hoek, heel rustig naar me te kijken. Ik knipperde nog een keer met mijn ogen, toen was hij weg. Had ik gedroomd? Bij het ontbijt komt iemand van de decorploeg naar me toe: 'Gaat het met je?  Het is druk hier he, veel overleden zielen…' Ik dacht dat ik gek werd! Nou is mijn vader overleden, tien jaar geleden. Bij zijn sterfbed hadden we een mooi gesprek. Ik zei: 'Als er nou iets als een hiernamaals is en je kunt langskomen, doe dat dan!' Maar mijn vader heb ik nog steeds niet ontmoet, haha."

Als je nu een carrièreswitch zou moeten maken, wat zou je dan gaan doen?

"Dan zou ik psychiater worden. Ik ben geïnteresseerd in mensen, in menselijk handelen en heel nieuwsgierig. Ook lijkt het me leuk om ontwerper te zijn, ik ben erg visueel ingesteld. Films regisseren lijkt me ook mooi, maar dat ligt natuurlijk meer in het verlengde van wat ik nu doe."

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd van je ouders?

"Bij mezelf blijven. Daar kom ik bij mijn kinderen ook steeds op terug: dat je eerlijk moet blijven ten opzichte van jezelf en vertrouwen op je eigen kunnen. Daarin de beste zijn, maar ook mogen falen. Dat is een gevecht, maar daar kom ik nu steeds dichter bij, dat is fijn aan ouder worden."

Lees meer uit VROUW magazine: