Nieuws
454358
Nieuws

Wordt moedermelk een soort vloeibaar goud?

Als het aan het Amerikaanse Prolacta Bioscience ligt, kolven nieuwbakken moeders niet alleen voor hun kroost, maar ook voor de industrie. Het bedrijf koopt, pasteuriseert en verkoopt namelijk moedermelk. En dat die handel commercieel best aantrekkelijk is, blijkt wel uit de enorme investering die onlangs werd gedaan in het melkbedrijf: 46 miljoen dollar. Is moedermelk opeens vloeibaar goud?

Moedermelk is al een tijd niet meer een product dat alleen nog voor een moeder en haar kind is: al jaren wordt moedermelk gedeeld met hulpbehoevende andere moeders en kindjes. Denk bijvoorbeeld aan moeders die problemen hebben met borstvoeding geven, van wie de kwaliteit van de melk niet goed is of bij wie de moedermelk simpelweg 'stokt'. Moeders kunnen hun melk dan doneren of verkopen. Dit kan via een moedermelkbank, maar gebeurt ook via informele netwerken zoals familie, kennissen, social media of internetfora. 

Melk voor prematuurtjes

In het geval van Prolacta kunnen moeders zich registreren als donateur, waarna ze een grondige gezondheidscheck, inclusief een bloedtest, ondergaan. Mocht een moeder in aanmerking komen voor donatie dan mag zij moedermelk aanleveren tegen $1 per 30 milliliter. En de melk? Die belandt uiteindelijk op de neonatale intensive care van ziekenhuizen en in de buikjes van prematuurtjes.

Dat commerciële donatie van moedermelk populair is in de VS, blijkt niet alleen uit de kapitaalinjectie, maar ook uit de keiharde cijfers. Die schetsen een beeld van moeders die daadwerkelijk willen kolven voor de industrie: afgelopen jaar heeft het melkbedrijf zo'n 71.000 liter moedermelk verwerkt.

Moedermelk vercommercialiseren

Inmiddels klinken steeds meer kritische geluiden: want wat als moeders uit achterstandsgezinnen liever kolven voor geld dan hun kroost te eten geven? Wat dan? En, vanuit een moreel standpunt: is moedermelk wel iets wat vercommercialiseerd moet worden of zou iedere moeder dat gewoon voor zichzelf moeten weten?

Wat vinden jullie?

Oproep

Heb jij je melk gedeeld met anderen en wil je graag je verhaal doen? Mail dan naar vrouwoproep@telegraaf.nl.