Nieuws
454364
Nieuws

Roken tijdens de zwangerschap? Dit is wat er gebeurt

GEEN - Dat roken tijdens de zwangerschap niet gezond is, weet iedereen. Maar dat ook een baby niet blij is met een moeder die een sigaret opsteekt, blijkt uit een nieuw onderzoek. Professor Nadja Reissland laat zien wat er écht gebeurt in de buik van de rokende moeder.

Aanstaande moeders die een sigaret opsteken tijdens de zwangerschap maken hun ongeboren spruit alles behalve blij. Zo kijken deze foetussen moeilijk en grijpen ze met hun handen naar de mond als de moeder begint met roken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse universiteiten van Durham en Lancaster.

---Cadeaubonnen voor zwangere vrouwen om te stoppen met roken---

Observatie aanstaande moeders

Voor het onderzoek werden ruim twintig moeders in spé bestudeerd. Van dit twintigtal steken er vier aanstaande moeders gemiddeld 14 sigaretten per dag op. De Britse geleerde Reissland bestudeerde de 4D-beelden van de baarmoeder van 24,28, 32 én 36 weken van deze vrouwen.

Uit haar observatie blijkt dat de ongeboren baby's van de rokende moeders zichzelf vaker aanraken en meer met hun mondje bewegen dan de baby's waarvan de moeder niet rookt. Iets wat volgens de professor niet gewoonlijk is, aangezien baby's dit juist minder zouden moeten doen naarmate de zwangerschap vordert.

---Roken tijdens de zwangerschap verboden---

Vertraagde groei

Conclusies zijn er volgens Reissland nog niet te trekken. Al vermoedt ze wel dat de groei van het zenuwstelsel van de ongeboren baby's door het rookgedrag vertraagd is. Met deze beelden hoopt de professor zwangere vrouwen aan te zetten om het pakje sigaretten in de prullenbak te deponeren en te stoppen met roken voor zichzelf én de baby.

Rokende moeder

Op onderstaande foto zie je op de bovenste drie afbeeldingen een baby'tje van een moeder die rookt en de handen voor het gezicht slaat. De onderste drie foto's is een baby'tje in de buik van een niet rokende moeder.

 

Wat vinden jullie van deze beelden? Denken jullie nu anders over roken tijdens de zwangerschap of bevestigt dit het beeld dat jullie al hadden?

Laat hieronder je reactie achter!