Nieuws
454402
Nieuws

Paasrecepten | Foodblogger Susan Aretz

Chocolade briochebroodjes met sinaasappel

GEEN - Zelf brioche maken is even wat werk. Of beter gezegd: het kost wat tijd én geduld. Maar deze fantastische, zoete broodjes maken van je Paastafel wel in een keer één groot feest! Een poging wagen? Bekijk dan hier het recept van onze Foodblogger Susan Aretz!

Ingrediënten

Voor 12 brioche bolletjes

 • 8 g gist
 • 4 el warm water
 • 2 el warme melk
 • 55 g suiker
 • ¼ tl grof zeezout
 • 400 g bloem (liefst 00’ bloem)
 • 165 g zachte boter, in blokjes
 • 2 eieren
 • 25 g chocolade chips
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 1 ei losgeklopt

Bereidingswijze

Het deeg maak je door de gist op te lossen in warm water en 5 minuten te laten staan. Het gaat dan borrelen, wat een teken is dat de gist gaat werken. Hoe recenter de gist gekocht is, des te groter de kans dat die goed werkt. Oude zakjes, die over de datum zijn, dus bij voorkeur niet gebruiken. Meng in de tussentijd de melk, suiker en het zeezout, tot de suiker goed is opgelost.

Kruimelen

Nu is het een kwestie van de boter verkruimelen in de bloem. Je wrijft de boter met je vingers net zo lang door de bloem tot alles is opgenomen en je een kruimelig geheel hebt wat lijkt op zand. Maak een kuiltje in de bloem en breek hierboven de eieren. Doe er nu het gistmengsel bij en dan gaat het kneden beginnen.

Als je een keukenmachine hebt met deeghaak, kun je hiermee aan de slag gaan. Als de eieren en het gistmengsel zijn opgenomen kan het melkmengsel erbij. Vanaf nu is het een kwestie van 10 minuten laten kneden tot het deeg goed van de kom loslaat.

Heb je geen keukenmachine, dan is het tijd om je spierballen aan het werk te zetten en het deeg, net als in de machine, 10 minuten te kneden. Het is een redelijk nat deeg, maar voeg geen bloem toe! Je kneedt net zolang tot je deeg mooi elastisch is.

Geduld is een schone zaak

Verdeel het deeg nu in twee stukken. Het ene deel is om een naturel briochebrood mee te maken. Met het andere deel maak je de chocolade/sinaasappelbroodjes. Hiervoor voeg je aan dit deel van het deeg de chocola en sinaasappel toe en kneed dat nog even kort door. Pak 2 kommen en leg het deeg erin en dek af met vershoudfolie. Zet op een warme plek weg om te laten rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit kan, afhankelijk van waar je het zet 1 – 3 uur duren.

Haal het deeg met de chocola daarna uit de kom, kneed de lucht eruit en verdeel in gelijke bolletjes. Leg die op een met bakpapier bedekte bakplaat en dek af met een schone theedoek. Het naturel deeg verdeel je in vier gelijke bollen en die leg je naast elkaar in een cakeblik, dat je hebt voorzien van bakpapier. Dek ook die af met een theedoek. Zet al het deeg terug op de warme plek en laat nog een uur rijzen. Verwarm aan het eind van dat uur alvast je oven voor op 175 graden. Na een uur rijzen heb je prachtige broodjes die je nog even bestrijkt met wat losgeklopt ei voordat je ze bakt in het midden van de oven. Bak ze 30-35 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Haal uit de oven en laat even afkoelen op een rooster.

Serveermogelijkheden

De naturel brioche heeft nu de vorm aangenomen van een cake en kun je in plakken snijden. Beleg die met wat rucola, gerookte zalm en wat plakjes avocado. Voor een frisse touch kun je ook nog wat partjes grapefruit erop leggen. Of maak zelf eiersalade voor op je naturel brioche.

Beleg de chocolade briochebroodjes met wat plakjes banaan en een lik hazelnoot- of chocoladepasta. Of eet ze zo, vers uit de oven met niets anders dan de lekkerste gezouten roomboter. Dat worden gegarandeerd fijne Paasdagen!

 

Bekijk ook de vorige recepten van Susan:

Susan Aretz

is community manager, moeder en oprichter van Smulpaapje.nl. Daarnaast schrijft zij aan een kookboek, dat in 2015 gaat verschijnen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is Susan bezig met wat ze gaat koken, bakken én eten. Hier deelt ze wekelijks haar favoriete recepten met jou. Iedere maand met een ander thema. Dus houd de site goed in de gaten! Heb jij een prangende vraag of een verzoek voor Susan, mail die dan naar [email protected]!