Nieuws/Buitenland
454442747
Buitenland

QAnon-sjamaan weigert te eten in cel: ’Hij verdraagt enkel biologisch’

AMSTERDAM - Jake Angeli, de sjamaan die met dierenvel en hoorns het Capitool bestormde en wereldwijd symbool kwam te staan voor het democratische verval van Amerika, weigert te eten in zijn cel.

Dat meldt ABC15. Angeli verwierf al snel na de Capitoolbestorming internationale bekendheid. Zijn naam prijkte dan ook hoog op een ’Wanted’-lijst van de FBI. Hij besloot zich vrijwel direct na thuiskomst uit Washington aan te geven.

Angeli geldt als ’QAnon-sjamaan’ en aanhanger van de complottheorieën waarin Donald Trump als een soort hedendaagse messias ten strijde trekt tegen een verder verrotte ’deep state’. Hij was ook vaak bij pro-Trumpmarsen. Uiteraard in kenmerkende uitdossing.

Hongerstaking

Angeli is vrij zeker van zijn zaak. „Ik ben helemaal niet bang, want ik heb geen enkele wet overtreden. Ik liep door open deuren”, zei hij middels een videoverbinding op de eerste zitting. Het onwettig betreden van gebouwen als het Capitool geldt wel degelijk als grote overtreding in de VS.

Zijn verdediging kwam maandag met een opmerkelijk feitje: de sjamaan heeft een zeer restrictief dieet. Sinds hij vastzit, heeft hij nog niet gegeten. De rechter vond dat ’zeer verontrustend’. Justitie moet nu samen met de verdediging zoeken naar een oplossing. „We zullen ons schikken naar dat oordeel van de rechter”, reageren de openbaar aanklagers.

Moeder

Wat blijkt? Navraag bij de moeder van sjamaan Angeli leert dat het om een biologisch dieet gaat. „Hij wordt heel ziek als hij non-biologisch voedsel eet”, zegt moeder Martha Chansley tegen de journalisten. „Hij wordt letterlijk fysiek ziek.” Moeder Chansley heeft de daden van zijn zoon en de bestorming, waarbij vijf doden vielen, in een interview verdedigd. Haar zoon is ’een patriot’ en de ’liefste mens die ik ken’.